Na Silbi pronašli vremensku kapsulu, evo što piše u poruci iz 1922.

Prilikom konzervatorskih istraživanja u crkvi Gospe od Karmena u Silbi, 16. studenog 2019. godine pronađena je vremenska kapsula postavljena po obnovi crkve 1922. godine.

Nalazila se u opekom zazidanoj niši prozorčića u sjevernoj stranici kapele sv. Anutna Padovanskog, pažljivo pohranjena u staklenoj bočici marke „Diana“ začepljenoj plutom koji je od utjecaja vlage bio zaštićen voštanim pečatom bez oznake. U bočici se nalazio sljedeći sadržaj:

– na papiru plavom tintom ispisana „Spomenica“
– jedna papirnata moneta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 25 para (od 21. ožujka 1921. godine)
– jedna zamotana cigareta (španjulet)

Istraživanja je proveo Eugen Motušić, arheolog i povjesničar umjetnosti te predsjednik „Društva“ koji je prilikom razgrađivanja zazida niše otkrio bočicu. Nakon dokumentiranja pronalaska, na licu mjesta ju je otvorio Sven Moro i pažljivo izvadio njen sadržaj bez oštećivanja bočice i malte u koju je bila utisnuta.

Pri pronalasku su bili prisutni članovi „Društva“: Ana Lukin, Zdravko Lukin i Renata Lukin, te Ivana Lazarin i Stipe Lazarin.

Raspitivanjem kod starijih Silbenjana, te pregledom arhivskih spisa utvrdili smo da su trojica potpisanih sastavljača ove opsežne poruke budućim naraštajima, bili članovi ravnateljstva „Potrošno – Obrtne Zadruge u Silbi“ – jedine civilne organizacije koja je u to vrijeme predstavljala selo i zastupala njegove interese.

Špiro Lazarin u to je vrijeme bio njen ravnatelj, a po pripojenju otoka Kraljevini SHS bio je dugogodišnji načelnik Općine Silba. Frano Gašpić koji je napisao pronađenu „Spomenicu“ i duhoviti post scriptum, bio je prethodnik i nasljednik Špira Lazarina na funkciji ravnatelja „Zadruge“, a tada njegov zamjenik. Zamarija Marinić je bio dugogodišnji član Uprave i Nadzornog odbora.

Budući je nekadašnja franjevačka crkva Gospe od Karmena od 1878. g. u vlasništvu Općine Silba (darovnicom obitelji Paulina), oni su u vrijeme talijanske okupacije kao najistaknutiji predstavnici sela sastavili „Spomenicu“, brižno je pohranili i radi dodatne vjerodostojnosti priložili monetu Kraljevine SHS čime su izrazili i politički stav prema okupaciji Dalmacije.

Nakon obnove o trošku Jurja Barbića, crkvu je 10. 7. 1922. svečano blagoslovio tada umirovljeni zadarski nadbiskup, Olibljanin mons. Vinko Pulišić, a prema Kronici župe Silba misu je uz nadbiskupa slavio župnik don Hinko (Riko) Brnetić i mjesni svećenici don Šime Matulina, don Joso Lovrović, don Šime Lovrović, don Ivan Bogdanić, don Vinko Rasol, don Ivo Silvestrić (koji je održao govor), don Fausto Motušić, don Kažimir Sambunjak – a od stranih svećenika: don Mijo Ćurković žup. Dikla, don Ante Peroš žup. Banja, don Ivo Pulišić žup. Oliba, don Frane Antunović žup. Privlake, don Pacifik Car žup. Sotomišćice, don Mirko Didović žup. Božave, p. Bone Zec provincijal trećoredaca u Zadru i o. Kerubin Šišek trećoredac nasl. u Zadru.

Po pronalasku vremenske kapsule Eugen Motušić nije popušio španjulet, ali je obavijestio kolege u nadležnom Konzervatorskom odjelu u Zadru koji i ove godine nadgleda radove na novoj obnovi crkve koju provodi Zadarska nadbiskupija, a financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Ovogodišnji radovi obuhvaćaju ožbukavanje njene unutrašnjosti, te prvu fazu elektrifikacije koju financira Grad Zadar. Crkva Gospe od Karmena će nakon obnove osim sakralne funkcije imati i namjenu stalne izložbe sakralne baštine otoka Silbe te će se u njoj izložiti vrijedne umjetnine i liturgijski predmeti koje su za sedam silbenskih crkvi i kapela donirali mjesni kapetani i pomorci.

Time će se realizirati davna inicijativa naših djedova, a svoje mjesto u postavu naći će i vremenska kapsula naših pradjedova koja će se prezentirati na svojoj poziciji u niši. Prema naputku gosp. Igora Miletića – pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru, nakon dovršetka tekuće obnove crkve postaviti će se nova vremenska kapsula. Godine 2022.!

Prijepis Spomenice:

Spomenica

Ova crkva Gospe od Karmena, – nazvana Mostir, bila je preradjena (restaurirana) u mjesecu svibnju i lipnju 1922. godine. Troškove popravka i uresa platio je gosp. Zorzi (Juraj) Barbić rodom iz Silbe a nastanjen (izseljen) u gradu Baradero, republika Argentina (Amerika).

Župnikovao je tada u Silbi Don Hinko Brnetić iz Silbe, gradjevni poduzetnik je bio Viktor Spinelli, rodom iz Italije, a nadgledao je radnju Špiro Lazarin iz Silbe. Radili su mjesni zidari Ante Gašparov i Marijan Vukasović.

Naše se je mjesto u to doba još nalazilo pod talijanskom okupacijom a očekivala se je evakuacija i pripojenje kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca. Ovu spomen sastavljamo mi potpisani Špiro Lazarin, Zamarija Marinić i Frano Gaspić.

Silba dne 19 lipnja 1922.
Špiro Lazarin
Zamarija Marinić
F. Gaspić

P.S. Molimo tko nadje ovo pismo, da nam radiotelegrafira ili areoplanom javi dan pronalaska: napisao pozdravlja
F. Gaspić

Tekst: Eugen Motušić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...