Napustio nas je potražni pas Casper, HGSS-ovom Ivici iz Zadra bio je kolega i prijatelj

Napustio nas je potražni pas Casper.

Casper je rođen 1. studenoga 2011. godine. Od 3. mjeseca svoga života uključen je u rad HGSS-a. Odlazak školovanog potražnog psa velik je gubitak za HGSS, a posebno za njegovog vodiča.

Nakon višegodišnje obuke postao je licencirani potražni pas. Sudjelovao je u mnogim potragama, a u nekoliko njih imao je uspješne pronalaske.

– Sve se odigralo naglo. Igrao se vani, spavao, digao i povratio dva puta. Nakon toga se više nije mogao dignuti na noge, rekao je za 24 sata Ivica Galac iz Zadra koji je s Casperom proveo cijeli život, bio mu je kao član obitelji, bili su prijatelji i kolege u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Ivica je bio njegov vodič.

Nakon što je Casperu pozlilo, veterinari su do obiteljske kuće došli za deset minuta, ali nisu ga mogli spasiti. Umro je u roku od dva sata, kasnije se ispostavilo da je imao akutnu upalu gušterače. Bio je star nepunih osam godina. Ivica kaže kako nikakvih naznaka bolesti nije bilo, Casper se do tog dana ponašao sasvim normalno, bio je razigran i veseli pas.

To mu je jako teško palo, posebno što se nije imao priliku oprostiti s njim. Bilo je to u subotu 23. studenog. Ivica je bio u Zagrebu kada ga su ga članovi obitelji nazvali i rekli da je Casperu jako loše.

– Odmah sam krenuo za Zadar, ali nisam stigao na vrijeme, nisam se uspio oprostiti od njega i to mi je najgore. Sve me podsjeća na njega – ispričao je i dodao da je s Casperom živio, trenirao i spašavao otkako je bio štenac star tri mjeseca. S dvije godine je već položio licencu za potražnog psa.

Casper je sudjelovao u mnogim potragama. Lani je pronašao promrzlog Čeha u mrkloj noći, a početkom ove godine je spasio izgubljenu staricu iz Sukošana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...