Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme; Biti će i nevremena i prljave kiše

Toplina u studenome će se nastaviti i u danima pred nama, a moguće je i novo rušenje rekorda, javlja meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar u prognozi za RTL.

Podsjetila je kako smo neke rekorde već oborili.

Padaju rekordi u studenom

Naime, Dubrovnik je u ponedjeljak ujutro zabilježio najnižu temperaturu od 20 °C. Takva se noć u klimatološkom rječniku naziva toplom noći ili, po internacionalnom terminu – tropska noć.

Podsjeća i kako se ovog vikenda, u subotu, temperatura popela iznad 20°C te kako se nije spuštala do ponedjeljka u podne gotovo cijela dva dana.

Osim toga, tropska noć u studenome nije zabilježena najmanje 20 godina, a i inače se smatra rijetkim meteorološkim događajem.

Dunja Mazzocco Drvar prognozira kako će se toplina u studenome nastaviti , te kako se ne treba čuditi ako srušimo još poneki rekord.

Vrijeme danas – obilna kiša i jugo

Kada se radi o vremenu danas, prognozirala je kako će dnevne temperature biti oko 20°C, ali kako će dojam biti manje toplog vremena zbog vjetra.

“U unutrašnjosti će puhati većinom umjeren južni i još češće jugozapadni vjetar koji bi ponegdje na sjeverozapadu i u gorju mogao imati i jake udare. Na moru jugo u jačanju, u Podvelebitskom primorju, Kvarneriću, u šibenskom akvatoriju puhat će brzinom od oko 40 km/h, a njegova će snaga na mahove dosezati i 95 km/h. To su uvjeti u kojima je pomorski promet ograničen, neki brodovi i trajekti neće ploviti i stoga je za veći dio Jadrana izdano i upozorenje.

Usto, Državni hidrometeorološki zavod za utorak upozorava i na obilnu kišu, u gorju i na sjevernom Jadranu lokalno i do 35 litara po četvornome metru. S obzirom na obilnu kišu koja je u ponedjeljak već pala, treba imati na umu da su moguće lokalne bujice pa i poplave u nekim niskim i nezaštićenim objektima, a svakako i otkazivanje prije najavljenih aktivnosti na otvorenom”, prognozirala je i pozvala na oprez u prometu jer će  uvjeti za vožnju biti otežani zbog smanjene vidljivosti te kiše na kolnicima.

I ostatak tjedna bit će toplo i kišovito, stiže nam i prljava kiša 

Dunja Mazzocco Drvar prognozira i kako će u danima pred nama biti kišovito, ali i dalje razmjerno toplo.

“Temperature i dalje zadržavati visoko iznad očekivanih za ovo doba godine, osobito jutarnje. Kiša će svaki dan padati u barem malom dijelu zemlje, a najčešće će to biti gorska područja. U središnjoj Hrvatskoj najviše suha vremena očekuje se u četvrtak i nedjelju, ali ni ostalih dana kiša neće biti obilna. Znatno više kiše past će u Zagori, a u petak i u Slavoniji. Vjetra bit će svakako manje nego danas te i dalje većinom južnih smjerova”, dodala je.

Kada se radi o Jadranu, vjetra će biti  znatno više nego u unutrašnjosti, a kiša će biti jača i obilnija.

“I ne samo to, mogla bi povremeno donositi i afrički pijesak. Pred nama su, dakle, dani s prljavom kišom. I ne samo onom običnom, dosadnom jesenskom nego i žestokim grmljavinskim pljuskovima praćenima snažnim vjetrom koji će skretati s juga na oštro i lebićadu. Vjerojatnost za takva žešća nevremena najveća je na prijelazu sa srijede na četvrtak te tijekom petka. Temperature većinom bez promjene, i uglavnom malo više od prosjeka za početak studenoga. Osvježenje je izgledno u nedjelju”, javlja Dunja Mazzocco Drvar u prognozi za RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...