Niz upozorenja za Dalmaciju – stižu poplave, oluje i pijavice; Otoci odsječeni

Pred nama je nova jača promjena vremena, posebno na obali gdje se zbog obilne kiše i jakog vjetra očekuju i veći problemi. Kiša koja neumoljivo pada opet je potopila riječke ulice i stvorila probleme u prometu.

Kako prognozira DHMZ, na Jadranu i u predjelima uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom te lokalno obilna oborina, osobito u Dalmaciji. Takvo će vrijeme potrajati najmanje do sutra, a budući da se očekuju velike količine kiše, Meteoalarm je za područje Jadrana izdao više upozorenja.

Već u poslijepodnevnim satima se očekuju velike količine kiše na istarskom području te u Gorskom kotaru i lici, a kasnije tijekom dana i u Dalmaciji. Za danas je na snazi narančasti alarm za Liku, Gorski kotar i Istru.

“Ponegdje jaki, moguće i olujni udari juga te južnog i jugozapadnog vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h. Ponegdje obilna kiša. Moguće bujične poplave. Količina oborine > 50 mm”, stoji u upozorenju Meteoalarma, piše Index.

Zbog obilne kiše žuto je upozorenje na snazi za cijelu obalu sve do sutra.

ESTOFEX izdao upozorenje

ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske, BiH, Crnu Goru i Albaniju.

“Približavanje ciklone sa zapadnog Sredozemlja dovest će do podizanja nestabilnih zračnih masa u središnjem Sredozemlju. Oluje će se početi stvarati u utorak ujutro na zapadu Italije, a brzo će se širiti prema istoku, praćene velikim količinama kiše i munjama. Ovo će rezultirati trajnim kišama koje mogu dovesti do poplava”, prognoziraju meteorolozi ESTOFEX-a.

“Na zapadnom Balkanu očekuju se jake bujične poplave praćene olujnim vjetrom, a moguće su i pijavice”, dodaje se.

Problemi u prometu

Zbog poplavljenog podvožnjaka ispod autoceste A6 Rijeka-Zagreb za sav promet zatvoreni su izlaz iz Zagreba prema Rijeci i ulaz u smjeru Rijeke na čvoru Ravna Gora.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera. Obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar.

Zbog vjetra u prekidu su:

trajektna linija: Lopar-Valbiska, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje i Split-Vela Luka-Ubli, Drvenik-Sućuraj (polazak iz Sućurja u 15:00 h otkazan)
katamaranske linije: Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Split-Hvar-Korčula, Split-Bol-Jelsa, Dubrovnik-Šipan-Sobra
brodske linije: Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko i Vrgada-Pakoštane-Biograd,
Katamaran na liniji Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj plovi bez pristajanja u luke Rivanj i Sestrunj.

Katamaranske linije u prekidu 6.studenog: Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka.

Što nas čeka u idućim danima?

U unutrašnjosti će u srijedu i dalje biti promjenljivo, mjestimice s kišom. U četvrtak te za vikend djelomice sunčano i uglavnom suho, a u petak ponovo oblačnije, ponegdje s kišom, i to uglavnom u središnjim i istočnim krajevima.

Na Jadranu idućih dana i dalje promjenljivo povremeno s kišom i pljuskovima, osobito u srijedu, kada mjestimice još može biti obilnije kiše, osobito u Dalmaciji. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, a u petak i nedjelju jako i olujno jugo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...