Novo upozorenje meteorologa; Stiže hladni prodor sa sjevera, snijeg i u nizinama

Meteorolozi su objavili nova upozorenja za hladnu frontu koja u drugom dijelu vikenda i početkom sljedećeg tjedna stiže u naše krajeve.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević za danas je prognozirala pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Za takve nepovoljne vremenske prilike kriva je plitka ciklona koja se preko Jadrana premješta dalje na istok. U takvim okolnostima, treba računati na lokalno obilniju oborinu, osobito u predjelima uz Jadran gdje su moguće i nevere, pri čemu se mogu formirati i pijavice.

Prema kraju tjedna očekuje se smirivanje situacije i promjena smjera vjetra, čime će doći do prodora hladnijeg zraka sa sjevera Europe. Za vikend će jače zahladnjeti, osobito u nedjelju, kad će tijekom noći i jutra biti oko 0 na kopnu, a i danju će biti hladno oko 5, duž obale – desetak stupnjeva. Jači zimski prodor izgledan je početkom idućeg tjedna kad je izgledan snijeg u gorju, prolazno moguće i u nizinama, piše Index.

Upozorenje objavio i Severe Weather

Upozorenje je objavio i meteorološki servis Severe Weather koji se bavi ekstremnim vremenskim pojavama.

Najavljuju kako će u nedjelju i ponedjeljak u naše krajeve prodrijeti oštra hladna fronta, uključujući i snijeg u nizinama. Najniže temperature, prema njihovim procjenama, očekuju nas u utorak.

Velika vjerojatnost za snijeg u značajnom dijelu Hrvatske

Objavili su i model vjerojatnosti za snijeg. Prema njemu, u velikom dijelu Hrvatske velike su vjerojatnosti za snijeg.

Vakula: Sve veća vjerojatnost za prave zimske uvjete

Snijeg u nizinama i hladnoću najavio je i Zoran Vakula.

Kako je poručio, sve je veća vjerojatnost za ponegdje prave zimske uvjete. Nošroke toga bit će prilično toplo, osobito u danas i u petak. Iznadprosječna toplina će nakon toga prestati.

Osim zbog već spomenutih pojava, vrijeme sljedećih tjedan dana za mnoge će biti nepovoljno i zbog skokovitih promjena tlaka, ponegdje i temperature, a i zbog mjestimice obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Pritom je moguć još poneki rekord u ukupnoj mjesečnoj količini oborine ovoga studenoga.

A rekordna ili vrlo blizu nje, nastavlja Vakula, u mnogim će mjestima biti i srednja najniža temperatura zraka ovoga studenoga, pri čemu je zanimljivo spomenuti kako će na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir od 1949. godine, od kada postoje službena mjerenja, ovogodišnji studeni biti tek drugi, uz onaj 2012. godine, u kojem temperatura zraka nije bila niža od 0,9 °C! A 1988. je takvih dana bilo čak 25! Podjednaka je rijetkost i temperature zraka na postaji Split Marjan. Samo 2012. i ove godine neće biti niža od 10,8 °C! A u studenome 1988. ni jedan dan nije bila viša. Štoviše, te su godine na Marjanu izmjereni prvi “minusi” nakon ljeta. I jedini u studenome.

Snijeg i u nizinama i bura na Jadranu, čeka nas višednevno hladno razdoblje

Vakula najavljuje kako već od utorka slijedi višednevno hladnije razdoblje, no prema njegovoj prognozi snijeg bi se trebao zauz povremeni snijeg u gorju, a uz kišu, vjerojatno i u nekim nizinama.

Od utorka nas ja jugu čeka vjerojatno jaka bura, uz koju će se i temperatura zraka sniziti na za doba godine primjerenije vrijednosti, što se za ove do tada ne može reći.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...