Opet prognoziraju nevolje koje će prouzročiti jugo: “Kiša, visoki valovi i teškoće u pomorskom prometu”

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj magla biti češća u zapadnijim krajevima, dok ponegdje u Podunavlju zbog jugoistočnjaka neće ni nastati. Uz barem djelomice sunčano vrijeme najniža će temperatura biti od 3 do 6 °C, a najviša od 12 do 17 °C, ovisno o dugotrajnosti magle.

Magla će još češća i dugotrajnija biti u središnjoj Hrvatskoj, pa će i poslijepodnevna temperatura biti niža nego na istoku, ali i dalje viša od prosječne za ovo doba godine, baš kao i najniža tijekom noći i jutra. Naravno, to ne znači da mjestimice pri tlu nije moguć slab mraz.

Isto vrijedi i za gorje i unutrašnjost Istre, gdje je i u petak ujutro pri tlu bilo “blagih minusa” – primjerice -1 °C u Pazinu i Ogulinu – iako će najniža temperatura na 2 metra visine u subotu biti uglavnom od 3 do 5 °C. Na sjevernom Jadranu od 10 do 13 °C, a poslijepodne najviša od 14 do 18 °C, u gorju od 11 do 13 °C. Osim promjenjive naoblake, bit će i povremene mjestimične kiše, ali vjerojatno će znatno većih nevolja biti zbog često jakog juga, na otvorenome i olujnog, uz koje će more biti i valovito.

Na srednjem Jadranu ponegdje vjerojatno i jače valovito. Uz jugo, promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu dnevni će hod temperature uz more biti malo izražen – uglavnom od 12 do 19 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije će nakon mjestimice maglovitog jutra s 5 do 8 °C – porasti do oko 17 °C.

I na jugu Hrvatske će biti i jakog juga i valovitog mora, a i sunčanih razdoblja i povremene mjestimične kiše, uz temperaturu za studeni relativno visoku.

Iznadprosječna će se toplina nastaviti i sljedećih dana, u unutrašnjosti većinom maglovitih, barem ujutro. Kiše će biti uglavnom u južnijim krajevima, osobito u nedjelju, a iz niskih oblaka i ponegdje guste magle vjerojatno i izmaglice i rosulje, osobito u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Sredinom sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost ponovne kiše diljem unutrašnjosti, a i Jadrana, gdje je mjestimice moguća već do kraja utorka.

A budući da će kiša povremeno i ponegdje padati i u nastavku ovoga tjedna – ponedjeljak će vjerojatno biti jedan od rijetkih dana ovoga studenoga diljem Jadrana bez kiše. I to uz prolaznu buru, uglavnom umjerenu, podno Velebita i jaku. No znatno veće nevolje prouzročit će jugo, i visoki valovi – i to ne samo u subotu, nego i u nedjelju, kada će se nastaviti teškoće u pomorskom prometu, osobito na srednjem i južnom Jadranu, prognoza je HRT-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...