Pada mu cijena; U Hrvatskoj se konzumira sve više kokaina

Alexis Goodstreel je jučer u Saboru prezentirao „Izvješće o tržištu droga 2019.“ s najnovijim podacima o tom problemu. Izvješće je prije dva dana predstavljeno u Bruxellesu.

Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga dodao je kako je zadnjih nekoliko godina kokain preplavio EU tržište, rekordne su i proizvodnje heroina.

– Zadnjih nekoliko godina raste proizvodnja kokaina, pada njegova cijena, i za iste se novce može dobiti kvalitetna droga. Porast potražnje jest povezan i s rastom platežne moći. U Hrvatskoj je konzumacija kokaina porasla nekoliko puta, što pratimo analizom otpadnih voda. Još uvijek smo, ipak, ispod EU prosjeka po konzumiranju kokaina, ali zato iznad prosjeka po amfetaminima odnosno ekstaziju, rekao je Petković.

Goosdeel je kazao kako je najkorištenija droga u EU kanabis, odnosno hašiš, pri čemu je Europa postala veliki proizvođač kanabisa. Na drugom mjestu je kokain, a na trećem heroin. U SAD-u je lani od predoziranja umrlo 72.000, a u EU 9,.500 ljudi.

Predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja kazala je kako je neshvatljivo da još nije usvojen, niti čak stavljen na javno savjetovanje, Nacionalni plan za borbu protiv droga od 2018. do 2025. godine. Napisan je, ali nije u proceduri. Goosdeel je rekao da se bilježi i porast organiziranih skupina koje se bave drogom u regiji, pa tako i u Hrvatskoj. Neke idu direktno u Južnu Ameriku po drogu, piše 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...