Cestitka_Uskrs

Petina mladih u Hrvatskoj godišnje ne pročita niti jednu knjigu

Prema nedavno objavljenom istraživanju zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) naziva Istraživanje mladih u Hrvatskoj 2018./2019., gotovo jedna petina mladih (18%) nije u 2018. pročitala niti jednu knjigu u svoje slobodno vrijeme.

Poražavajuće je da slični podaci vrijede i za prošle godine, odnosno da se ne radi o nekom iznenadnom padu u čitanju.

Studija je obuhvatila uzorak mladih od 1500 ispitanika u dobi od 14 do 29 godina iz cijele Hrvatske, piše Index.

Uočeno je kako su mladi svoje slobodno vrijeme u Hrvatskoj prošle godine najviše proveli u druženju s obitelji, što je zapravo vrlo lijep podatak, a zatim u slušanju glazbe, dokolici i gledanju filmova. Zanimljiva je informacija da su više slobodnog vremena provodili čitajući novine ili u odlasku u kupovinu, nego čitajući knjige.

Mladi se danas manje druže s prijateljima

Dodatna interesantna informacija jest da im je druženje s prijateljima bilo na petom mjestu, odnosno da su više slobodnog vremena trošili na videoigre, filmove, slušanje glazbe nego na izlaske s vršnjacima.

Kada se usporede ovi podaci s onima iz 2012. godine, među mladima se smanjila učestalost slušanja glazbe (s 80 na 73 posto) i izlazaka s prijateljima (sa 67 na 57 posto), poraslo je gledanje filmova (s 52 na 63 posto), dok je bavljenje sportom i čitanje knjiga i/ili novina ostalo na istoj razini, piše u istraživanju.

Odsele se od roditelja u dvadesetim godinama života

Prelazak mladih u odgovornost svijeta odraslih većinom se ne mjeri po godinama života, već po ključnim događajima kao što su završetak školovanja, zapošljavanje i zasnivanje vlastite obitelji.

Prema podacima navedenog istraživanja, 45 posto mladih se zaposlilo na puno radno vrijeme s 21 godinom, 19 posto se odselilo iz roditeljskog doma s 22 godine, a 18 posto je počelo živjeti s partnerom/partnericom s 23 godine. Zabilježena je koleracija između duljeg školovanja i napuštanja roditeljskog doma, odnosno “pokazuje se tendencija da dulje školovanje odgađa ostale ključne životne događaje koji označavaju tranziciju u odraslost“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...