Počeo novi sastanak sindikata i vlade; “Škole vjerojatno neće biti do kraja tjedna”

U 16:30 sati počeo je novi sastanak između predstavnika sindikata i predstavnika vlade. Uoči sastanka novinarima se obratio predsjednik Nezavisnog sinidikata zaposlenih u srednjem obrazovanju Branimir Mihalinec.

“Kako smo jučer završili tako ćemo danas i početi, nismo govorili o ponudama i nećemo javno komunicirati, očekujemo da Vlada predstavi konačnu ponudu kako misli riješiti taj problem. Kada je dobijemo, dat ćemo je članovima na izjašnjavanje”, pojasnio je Mihalinec, prenosi N1.

Na pitanje jesu li spremni odustati od koeficijenata i ići prema dodacima kaže da neće preko medija pregovarati. Misli da danas neće biti dugi pregovori i da će Vlada ponuditi konačnu ponudu koju je spremna dati.

Mihalinec kaže kako danas neće bit ni optimističan ni naivan kao prije nego realan. Izvijestio je da je u srednjim školama odaziv na štrajk bio 87 posto.

No, Mihalinec je poručio da škole vjerojatno neće biti do kraja tjedna jer moraju provesti referendum o Vladinoj ponudi.

Vilim Ribić poručio je da će inzistirati da na sastanku sudjeluje i Andrej Plenković. Plenković u 17 sati u blizini ima sjednicu vlade pa nije isključeno da se nakon sjednice pojavi na sastanku.

Indexu je informaciju o održavanju sastanka još ranije prenijela tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

“Još uvijek se vode pregovori, razgovara se o svemu, mi više-manje ponavljamo svoje, vlada svoje. Oni ponavljaju da nam raste osnovica, dok im mi uporno ponavljamo da nismo to tražili pa sad čekamo da vidimo što će nam ponuditi. Plenković se nije pojavio na prošlim pregovorima, što isto pokazuje njegov stav prema obrazovanju. Mi ostajemo kod svog zahtjeva za povećanjem koeficijenta, a sve što oni ponude, mi o tome moramo pitati članstvo”, rekla nam je ranije danas Ana Tuškan.

“Jedino je dobro da se napokon počelo razgovarati, no nije dobro da premijer nije prisutan”, dodala je Tuškan.

 Divjak komentirala sastanak, Bačić dao znakovitu izjavu

Ministrica Blaženka Divjak ranije je komentirala sastanak.

“Mislim da je sada najvažnije zadržati hladnu glavu i završiti ove pregovore tako da naši učenici budu pobjednici. To je cilj danas”, rekla je Divjak odgovarajući na pitanje novinara zna li što vlada nudi sindikatima koji traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto.

No, znakovitu je izjavu dao HDZ-ov Branko Bačić.

“Bojim se da neće biti promjena u koeficijentu, no to ćete morati pitati pregovarače s jedne i druge strane”, rekao je Bačić novinarima danas nakon izlaska iz vlade.

Posebni savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić poručio je u utorak kako ne vjeruje da će pregovori sa sindikatima danas završiti po kratkom postupku.

“Vjerojatno neće biti po kratkom postupku”, kratko je komentirao Kusić, koji je sudionik pregovora, prilikom dolaska u Banske dvore.

Kusić je dodao kako su jučerašnje pregovore sa sindikatima završili “sa zaključkom da se nastavljaju”. Nije htio komentirati je li se raspravljalo o koeficijentima složenosti poslova, donosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...