slučaj ćelić

Pravobraniteljica traži podatke o policajcu zviždaču: “Pozivamo ga da nam se obrati”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović zatražila je od MUP-a detaljnije podatke o slučaju policijskog zviždača kojeg policija sumnjiči da je u listopadu ove godine medijima dostavio snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Kažnjen

Podsjetimo, Ćelića je 13. ožujka u zadarskom zaleđu zaustavila prometna policija jer je kroz naseljeno mjesto vozio 164 kilometra na sat – trostruko brže od maksimalne brzine. Kako ni sedam mjeseci od incidenta prijava protiv Ćelića nije podignuta, vijest o zataškavanju prometnog prekršaja drugog čovjeka policije i snimka njegove jurnjave osvanula je u Vijestima RTL-a 23. listopada. Nakon objave snimke Ćelić je podnio ostavku na funkciju zamjenika ravnatelja policije, ali tvrdio je kako nije zataškao prekršaj nakon kojega je ostao raditi u policiji.

Međutim, 8. studenoga iz policije je privremeno udaljen prometni policajac kojega se sumnjiči kao krticu koja je medijima dostavila snimku i informaciju o zataškavanju, a protiv njega su pokrenuta dva postupka: interni stegovni i kaznena istraga zbog sumnje da je odavo službenu tajnu. Sabor je, međutim, prošle godine donio Zakon o zaštiti zviždača, a za njegovu provedbu je zadužen Ured pučke pravobraniteljice, piše Jutarnji.hr.

Zaštita

“Smisao donošenja Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (“zviždača”) upravo i jest da se od stavljanja u nepovoljan položaj na radnom mjestu zaštite oni koji prijavljuju nepravilnosti”, rekla je Lora Vidović. “Budući da je upravo pravobranitelj institucija nadležna za zaštitu zviždača u kontekstu obavljanja poslova kod poslodavca, od MUP-a smo zatražili da nam dostavi više podataka kako bismo ovaj slučaj pratili. Također pozivamo i policijskog službenika o kojem je riječ da nam se obrati”, izjavila je Vidović.

Policajac koji je udaljen s posla angažirao je odvjetnika Branka Šerića. Na pitanje hoće li se njegov klijent obratiti za pomoć pravobraniteljici, Šerić nam je odgovorio: “Ali, moj klijent nije zviždač, nema ni jednog jedinog dokaza da je on medijima dostavio informacije i snimku. Policija je u njegovu slučaju prekršila Pravilnik o postupanju. Čovjeka sa srčanim smetnjama osumnjičili da je medijima dostavio snimku.”

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar