Pravobraniteljica traži podatke o policajcu zviždaču: “Pozivamo ga da nam se obrati”

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović zatražila je od MUP-a detaljnije podatke o slučaju policijskog zviždača kojeg policija sumnjiči da je u listopadu ove godine medijima dostavio snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Kažnjen

Podsjetimo, Ćelića je 13. ožujka u zadarskom zaleđu zaustavila prometna policija jer je kroz naseljeno mjesto vozio 164 kilometra na sat – trostruko brže od maksimalne brzine. Kako ni sedam mjeseci od incidenta prijava protiv Ćelića nije podignuta, vijest o zataškavanju prometnog prekršaja drugog čovjeka policije i snimka njegove jurnjave osvanula je u Vijestima RTL-a 23. listopada. Nakon objave snimke Ćelić je podnio ostavku na funkciju zamjenika ravnatelja policije, ali tvrdio je kako nije zataškao prekršaj nakon kojega je ostao raditi u policiji.

Međutim, 8. studenoga iz policije je privremeno udaljen prometni policajac kojega se sumnjiči kao krticu koja je medijima dostavila snimku i informaciju o zataškavanju, a protiv njega su pokrenuta dva postupka: interni stegovni i kaznena istraga zbog sumnje da je odavo službenu tajnu. Sabor je, međutim, prošle godine donio Zakon o zaštiti zviždača, a za njegovu provedbu je zadužen Ured pučke pravobraniteljice, piše Jutarnji.hr.

Zaštita

“Smisao donošenja Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (“zviždača”) upravo i jest da se od stavljanja u nepovoljan položaj na radnom mjestu zaštite oni koji prijavljuju nepravilnosti”, rekla je Lora Vidović. “Budući da je upravo pravobranitelj institucija nadležna za zaštitu zviždača u kontekstu obavljanja poslova kod poslodavca, od MUP-a smo zatražili da nam dostavi više podataka kako bismo ovaj slučaj pratili. Također pozivamo i policijskog službenika o kojem je riječ da nam se obrati”, izjavila je Vidović.

Policajac koji je udaljen s posla angažirao je odvjetnika Branka Šerića. Na pitanje hoće li se njegov klijent obratiti za pomoć pravobraniteljici, Šerić nam je odgovorio: “Ali, moj klijent nije zviždač, nema ni jednog jedinog dokaza da je on medijima dostavio informacije i snimku. Policija je u njegovu slučaju prekršila Pravilnik o postupanju. Čovjeka sa srčanim smetnjama osumnjičili da je medijima dostavio snimku.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...