Predsjednica u HNK nahvalila Zadar; Ponosna na luku Gaženicu i građevinske simbole – Tunel Sv. Rok i Maslenički most

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana, gdje je poručila kako je Zadar grad koji čuva i živi izvanredno bogatu duhovnu i kulturnu baštinu te u kojem su zabilježeni neki od najvažnijih trenutaka kulturne povijesti hrvatskog naroda, ali i povijesti borbe za slobodu.

Istaknula je kako je hrvatsko domoljublje u Zadru uvijek snažno pokretalo i misao i rad, ali i borbu za obranu domovine, posebice u Domovinskom ratu, kada je Zadar imao veliku ulogu u sprječavanju srpskoga agresora da prepolovi Hrvatsku posred njezine jadranske obale.

„I danas želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima na svemu što su učinili za obranu Zadra i oslobađanje zadarskoga zaleđa, a posebice poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i civilima te njihovim obiteljima“.

Dodala je kako je važno prepoznati domoljublje u usmjerenosti prema budućnosti, izrazivši zadovoljstvo što je putnička luka Gaženica već ove godine u Hamburgu na prestižnom sajmu proglašena lukom godine. Time nisu samo stvoreni odlični uvjeti za integrirani prijevoz putnika i intermodalni prijevoz roba, nego se na pravi način valoriziraju dva građevinska simbola obnove i integracije Hrvatske, Tunel Sv. Rok i Maslenički most, što je bila vizija predsjednica Tuđmana, poručila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je ono što je Zadar učinio za svoj razvoj temeljni smisao decentralizacije, za čije je optimalne učinke potrebno stalno usklađivanje razvojnih planova između države, županija, gradova i općina te horizontalno povezivanje u zajedničkim projektima.

Naglasila je kako je nužno usklađivanje politika s jasnim ovlastima, odgovornostima i raspodjelom sredstava, pri čemu je uvijek potrebno imati na umu glavni cilj – uravnotežen regionalni razvoj hrvatskih domovinskih prostora.

„Moramo stoga jačati nacionalne kohezivne investicije i procese, kako bismo kroz najdulje jedno desetljeće postigli da suvremena životna dobra budu podjednako dostupna svim stanovnicima Hrvatske“, istaknula je.

Predsjednica je izrazila potporu za daljnje razvojne planove i programe, kazavši kako zajedništvo nije apstrakcija ili floskula, već svjesno nastojanje da se, uvažavajući različite poglede na pojedina pitanja, konstruktivno razgovara o temeljnim društvenim pitanjima, počevši od demografije, gospodarskog razvoja i sigurnosti, kako bismo iznašli najbolja rješenja za svaki dio Hrvatske i Hrvatsku u cjelini.

U tom smislu spomenula je nedavni sastanak sa svim županima i nekoliko resornih ministara o pitanjima daljnje fiskalne decentralizacije i regionalnog razvoja, gdje se još jedanput pokazalo kako samo konstruktivan dijalog može otvarati perspektive i pružati nove kreativne razvojne vizije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...