Preko 90 posto učitelja odbilo ponudu Vlade, štrajk ide dalje!

Učitelji i prosvjetni djelatnici na referendumu odlučuju o Vladinoj ponudi kojom bi se prekinuo štrajk, a konačni rezultati bit će u petak. U četvrtak do 14 sati u neformalnoj nastavničkoj grupi na Facebooku objavljeni su rezultati u 40 škola.

Preko 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima. Objavljeno je to u Facebook grupi ‘Nastavnici organizirano’.

Iz sindikata su nam rekli kako ne žele komentirati neslužbene podatke te da će službene podatke objaviti u petak u 11 sati na konferenciji za novinare.

Podsjećamo, ponuda Vlade sindikatima u obrazovanju je povećanje plaće, dio i kroz dodatke, što nije isto što i povećanje koeficijenta što traže prosvjetari, koeficijenta koji je u prosvjeti najniži u javnom sektoru s visokom stručnom spremom.

Prema prvim informacijama, izvjesno je kako će ta Vladina poruka biti – odbijena.

Štrajk se nastavlja i u petak

Štrajk u osnovnim i srednjoškolskim ustanovama nastavlja se i u petak, 29. studenog, objavili su sindikati. Štrajkaju i fakulteti i njihovo stručno osoblje. Filozofski fakultet u Zagrebu jedini je objavio kako će štrajkati sve do ispunjenja zahtjeva.

Ostali štrajkaju prema dogovoru sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja Izjašnjavanje na fakultetima i znanstvenim ustanovama trajat će danas do 16 sati, najavio je član Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka.

Sindikati obrazovanja štrajkaju već 34. dan, a učenici su dosad izgubili 14 dana nastave, to jest već treći nastavni tjedan.

Vlada nudi jedno, oni traže drugo

Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je nakon sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, kako su “ostvarili kvalitetan kompromis”, a kasnije je tumačio kako je paket koji je ponuđen sindikatima “zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan”..

Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata nego nudi povećanje plaća kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je kako Vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a prosvjetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima. Sindikalni čelnici istaknuli su da Vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome već će konačnu odluku donijeti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.

Učitelji na društvenim mrežama odbijanju Vladinu ponudu

Dok je trajalo izjašnjavanje u školama, Sindikat hrvatskih učitelja na svojem je facebooku objavio niz fotografija učitelja i nastavnika koji diljem zemlje, na različite načine, odbijaju Vladinu ponudu. Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu da ostali sindikati javnih službi neće moći potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), po kojem će osnovica u idućoj godini rasti po modelu 2+2+2 posto, ako obrazovni sindikati ne prihvate Vladinu ponudu.

– Od 11 sindikata, njih sedam je za ovaj TKU, ostala četiri imaju u ukupnoj glasačkoj snazi preko 50 posto. Drugim riječima, bez obzira na to što je nominalno više sindikata za TKU i povećanje osnovice, imamo situaciju da nemamo izlaza, rekao je Marić, pišu 24sata.

Tu Marićevu izjavu je Sindikat znanosti i visokog obrazovanja odbacio kao “nedopustivu manipulaciju činjenicama u kritičnom trenutku donošenja važne odluke”, to jest sindikalnog referenduma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...