Prvi slučaj gripe u Hrvatskoj; “Virus nije specifičan za naše podneblje”

U Hrvatskoj se pojavio prvi oboljeli od gripe.

“Zabilježili smo prvi slučaj gripe, no riječ je o čovjeku koji je bio u Dubaiju. To je takozvani S obzirom na njihovu subtropsku klimu, za takva područja gripa nije ništa neuobičajeno tijekom cijele godine. Riječ je o virusu gripe tipa B Victoria, a kod nas je češća gripa tipa B Yamagata”, kazao je za Vijesti.hr, Vladimir Draženović, dr. med., spec. mikrobiologije u Hrvatskom zavodu za javno zdavstvo.

Iako je riječ o dvjema linijama virusa gripe tipa B, doktor Draženović kaže kako nema mjesta panici.

“Ove godine imamo cjepivo koje je četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima. Odnosno, sadržava antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B to jest i Victorie i Yamagate”, pojašnjava mikrobiolog Draženović, donosi RTL.

“U ovom konkretnom slučaju radi o takozvanom ‘uvezenom slučaju’ koji nema veze s ovogodišnjom epidemijom, a za koju očekujemo da će početi kroz otprilike 20-ak dana odnosno krajem studenog ili početkom prosinca”, kaže doktor Draženović.

Naime, od ove se godine građani prvi put cijepe četverovalentnim cjepivom koje bi trebalo jamčiti veću zaštitu od virusa gripe.

Zavod za javno zdravstvo nabavio je 360.000 doza cjepiva, što je 10 posto više nego prošle sezone. Očekuje se veći broj građana na cijepljenju jer su se prošle godine cijepile ukupno 323.000 osoba koje se ubrajaju u rizične skupine. Ukupno je bilo prijavljeno 61.206 oboljelih od gripe te 107 smrtnih slučajeva.

Cjepivo je besplatno za najrizičnije skupine, a to su djeca i trudnice, zatim osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici te zdravstveni i domski radnici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...