Reakcija suca Ivana Markovića: “U odnosu na petoricu osumnjičenika, nakon zakonito provedenog postupka, donio sam odluku u okviru svojih ovlasti”

U nastavku donosimo reagiranje suca Ivana Markovića na tekst objavljen na našim stranicama:

“Portal Antena Zadar u elektroničkom izdanju od 14.listopada 2019. objavio je tekst pod naslovom “Sudac koji je na slobodu pustio osumnjičene za silovanje: Smatram da je to ispravno”

U tekstu članka, čiji autor je Antena Zadar iznesene su nepotpune i djelomično netočne informacije koje nanose štetu osobnom i poslovnom ugledu Ivana Markovića, suca Županijskog suda u Zadru.

Djelomično je netočna i nepotpuna informacija da je sedmorica mladića osumnjičena za višestruko grupno silovanje maloljetne djevojke i da je sudac tu sedmoricu pustio da se  brane sa slobode.

Točno je to da su sucu istrage privedena petorica mladića od kojih je jedan osumnjičen za silovanje, a ostala četvorica za druga kaznena  djela protiv spolne slobode, što je u priopćenju za javnost potvrdilo i državno  odvjetništvo.

Zbog objave te informacije slučaj u javnosti nije objektivno prikazan. Sudac Marković je u odnosu na petoricu osumnjičenika, nakon zakonito provedenog postupka, donio odluku u okviru svojih ovlasti i nadležnosti.

Točno je da je sudac novinarki  Indexa  kazao  da smatra da je donio ispravnu  odluku  i  da je  postupanje u  istrazi  tajno. U suprotnom bi  slijedilo da je sudac Marković,  protivno svojem pravnom shvaćanju izašao iz  okvira zakona što nije točno. Tajnost istrage je izričito propisana odredbom članka 231. ZKP-a osobito u postupku u kojem sudjeluju maloljetnici, zbog  čega nitko pa ni  sudac koji  vodi  postupak ne smije iznositi saznanja i podatke iz istrage.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...