Roditelji, imamo odgovor na pitanje morate li slati djecu u školu radi nadoknade

Štrajk u školama još uvijek traje i ne zna se kad će djeca opet krenuti u školu. Dogovor sindikata i vlade nije ni na pomolu, ali jedno je sigurno – jednom kad štrajk završi, škole će morati održati nadoknadu propuštene nastave – bilo skraćivanjem školskih praznika, organiziranjem nastave subotama ili produljenjem školske godine.

Zato smo se raspitali što će škole učiniti i moraju li roditelji slati djecu u školu na nadoknadu.

Pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja jesu li roditelji obavezni slati djecu u školu na nadoknadu i mogu li snositi ikakve sankcije ako ih ne budu slali u školu.

“Člankom 48. stavkom 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi  propisano je da se odgojno-obrazovni rad ostvaruje u pravilu u najmanje 175 nastavnih dana, odnosno u 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana, odnosno 32 nastavna tjedna. Dakle, tijekom nastavne godine mora se odraditi utvrđeni minimalni broj nastavnih dana, odnosno tjedana. Nadoknada nastavnih dana održava se prvenstveno zbog učenika i to s ciljem realizacije nadoknade neodržanih nastavnih sati. Učenici imaju pravo na propisani broj nastavnih dana i sati propisanih nastavnim planom za svaki nastavni predmet”, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Ministarstvo: Ne možemo prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete

Nisu nam dali konkretan odgovor na pitanje mogu li snositi ikakve sankcije ako ne budu slali svoju djecu u školu bilo subotama ili za vrijeme praznika te nakon predviđenog kraja nastavne godine. Umjesto toga, samo su nam kratko odgovorili kako “Ministarstvo ne može prejudicirati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete”.

Ravnateljica zagrebačke škole: Roditelj ima pravo ispričati dijete

Kontaktirali smo i škole diljem zemlje.

Ravnateljica zagrebačke OŠ Petra Zrinskog, Mirjana Jermol, za Index je rekla da roditelji sami moraju odlučiti hoće li slati djecu na nadoknadu ili ne.

“Postojat će raspored kako će se nastava nadoknađivati, no tek kad završi štrajk i kad budemo točno znali koliko je dana od nastave izgubljeno. Roditelj ima pravo ispričati dijete iz škole”, kazala nam je ravnateljica Jermol.

Što se tiče štrajka, kaže da je u štrajku 50 djelatnika te da jedino ne štrajkaju 4 učiteljice u nižim razredima te nekoliko spremačica i tehničko osoblje.

“Nastava se održava samo u tim nižim razredima u kojima učiteljice ne štrajkaju, dok se predmetna nastava ne održava. O nadoknadi nastave moramo dobiti preporuku iz Ministarstva ili županije jer će inače nastati kaos oko toga kako bi se nastava nadoknadila”, rekla nam je Jermol.

Ravnatelj virovitičke škole: Ne znam smiju li roditelji ne dovoditi djecu na nadoknadu

Ravnatelj Ivica Tomljanović iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Virovitici Indexu je rekao da ne zna odgovor na to smiju li roditelji ne slati djecu na nadoknadu nastave.

“To ne znam. Ne mogu ništa reći vezano za to. Što se nadoknade tiče, to moramo vidjeti tek kad završi štrajk, kod nas svi štrajkaju i nastava se ne održava. Imamo samo par nižih razreda koji dolaze u produženi boravak jer nam dvije učiteljice ne štrajkaju, a svi drugi su u štrajku i odaziv je skoro 100 posto”, rekao je Tomljanović.

Ravnateljica brodske škole: O nadoknadi će se odlučivati na razini županije

Ravnateljica OŠ Milan Amruš iz Slavonskog Broda, Nataša Čošić, rekla nam je da je većina učitelja u štrajku te da su kod njih roditelji solidarni s učiteljima pa ne šalju djecu u školu, dok za učenike s teškoćama organiziraju skrb.

“O nadoknadi će se odlučivati na razini županije. Kroz tjedan, dva kreću županijska vijeća za ravnatelje pa vjerujem da ćemo u dogovoru s Ministarstvom i županijom sve dogovoriti. Samo čekamo da završimo štrajk, kako bismo mogli vidjeti za nadoknadu”, rekla nam je Čošić.

Alma Tomljanović, ravnateljica u OŠ Šijana u Puli, rekla nam je da im za vrijeme štrajka nijedan učenik nije došao u školu.

“99 posto djelatnika je u štrajku, čekamo tijek događanja kako bismo vidjeli koliko će dana trebati nadoknaditi pa ćemo vidjeti sa županijom”, kazala je.

Ravnateljica škole u Laslovu: Nije dobro da svaka škola odluči za sebe

Silvija Bocka, ravnateljica OŠ Laslovo, u mjestu nedaleko od Osijeka, rekla nam je da ne zna ništa o tome mogu li roditelji djecu ne slati u školu na nadoknadu nastave te da o tome nisu dobili nikakav naputak Ministarstva.

“Čekamo odluku županije o nadoknadi jer su županije ionako donijele odluke i o praznicima, pa kad oni donesu odluku o nadoknadi, mi ćemo se toga pridržavati. Smatram da nije dobro da svaka škola odluči za sebe, jer bi tako bilo još više nezadovoljstva kod roditelja”, rekla nam je.

Pitali smo je kako roditelji sad reagiraju i šalju li djecu u školu, pa nam je rekla kako se kod njih nastava djelomično izvodi i za vrijeme štrajka.

“Nekad nam je 80 posto djelatnika u štrajku, a imamo dan i kad ih je 50 posto. Ne štrajka nam jedna učiteljica iz razredne nastave i par profesora iz predmetne pa oni obavijeste roditelje da rade i tad roditelji šalju djecu u školu”, rekla nam je Silvija Bocka.

Sankcija za roditelje i djecu gotovo sigurno neće biti

Iako iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ne navode eksplicite hoće li biti ikakvih sankcija za roditelje koji djecu neće slati u školu na nadoknadu, iz njihova odgovora, ali i iz izjava ravnatelja i ravnateljica s kojima smo razgovarali, može se razabrati da sankcija gotovo sigurno neće biti jer svaki roditelj može ispričati svoje dijete, odnosno može ga ne slati u školu na nadoknadu bez ikakvih posljedica, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...