Cestitka_Uskrs

Sastanak je trajao sedam sati; Nema dogovora, štrajk se nastavlja!

Školski sindikati s predstavnicima su pregovarali sedam sati.

U tih sedam sati sastanak su nakratko napustili u kasnim popodnevnim satima radi međusobnih konzultacija, a tada se neslužbeno doznalo da im nije ponuđeno ništa novo te da se ni u jednom trenutku nije razgovaralo o sindikalnom zahtjevu za povećanjem koeficijenata od 6,11 posto u prosvjeti.

Šprem: Sastanak je bio iscrpljujuć

Sastanak u vladi završio je u 23 sata, sedam sati nakon početka.

Na sastanku dogovor nije postignut, potvrdio je Branimir Mihalinec kada je izašao iz Banskih dvora u 23 sata.

“Pregovore nastavljamo, štrajk se nastavlja. Ukoliko sutra završimo pregovore ići ćemo na referendum. Molim vas da istražite istraživanje policije popisa prosvjednika što smatramo zastrašivanjem”, rekao je Mihalinec kasno u ponedjeljak nakon sastanka, javlja Dnevnik.hr

Šprem je rekla da je sastanak bio iscrpljujući. “Vidite koliko je sastanak trajao, a sutra ćemo vidjeti koja su moguća rješenja”, rekla je Šprem, dodajući da je “više opcija na stolu”.

Frka Petešić je nakon razgovora novinarima rekao da traže kvalitetno rješenje koje će omogućiti da se razlika kompenzira.

“Razgovaramo o tome na koji način to napraviti imajući u vidu mogućnosti i činjenicu da je proračun već izglasan i da smo na kraju godine. Tražimo održiva rješenja, koja neće značiti veću presiju na porezne obveznike, a koja će u najvećoj mjeri zadovoljiti zaposlene u obrazovanju, dok se dugoročno ne riješi pitanje koeficijenata”, rekao je Frka Petešić.

O detaljima ni on nije htio govoriti, ali je potvrdio da se razgovara i o dodacima na plaću, javlja Dnevnik.hr.

Sastanak počeo u 16 sati

Sastanak sindikalnih predstavnika s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem počeo je u 16 sati, a sindikalisti su uoči sastanka rekli da nije pregovaračke nego konzultativne prirode jer Frka Petešić nema mandat s njima razgovarati o promjeni koeficijenata.

“Ponuda koju nam je dala vlada vrlo je mala”, rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan novinarima te je dodala da se raspravlja samo o dodacima, kada je u popodnevnim satima izašla sa pregovora na konzultacije.

Neslužbeno se doznaje da je vladina poruka toliko skromna da sindikatima nije prihvatljiva.

Javio se Plenković

Iz Osijeka se u večernjim satima o razgovorima sa sindikatima oglasio premijer Andrej Plenković, podsjećajući da je “za kompromis potrebno dvoje”. Upitan na čemu temelji svoj optimizam da će se dogovor večeras postići, odgovorio je protupitanjem je li tako loše povećati plaće za 20 posto u mandatu jedne vlade.

U emisiju Otvoreno se pak oko 22 sata javila Dominique Bratović-Vela, koja je tada rekla da se još uvijek pregovara, da su svi zatvoreni i da ne žele previše odavati.

Dodala je da je zanimljivo to što su sindikalni povjerenike u nekim školama i Krapinsko-zagorskoj županiji posjetili policijski službenici i raspitivali su se tko je sve bio na prosvjedu. Pitaju se nije li to jedan vid zastrašivanja.

Kusić: Pregovori su obećavajući

Akademik Kusić je bio na pregovorima, a kazao je da su razgovori iscrpni, kompleksni i obećavajući.

U Otvorenom je pojasnio zašto je došlo do štrajka – kaže da su prosvjetari bili nezadovoljni koeficijentima i tu su u pravu, no sindikati nisu bili zadovoljni ponuđenim. Smatra da su sindikati skloni da se koeficijenti korigiraju kroz neki vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini se predviđa korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali dok se koeficijenti ne korigiraju. Rekao je kako vjeruje kako bi večeras moglo doći do dogovora.

Valjak Ilić je rekla da sindikati ne mogu prihvatiti ponudu dok se članovi ne izjasne o ponudi koja je na stolu. Govorila je o uredbama o koeficijentima koji su se svima vrlo jednostavno mijenjali, a za prosvjetare je to toliko kompleksno. Smatra da će se kroz koeficijente kazati koliko je njihov posao složen i jednako vrijedan kao svih radnika u javnom sektoru s visokom stručnom spremom.

Uz Frku Petešića s vladine strane u razgovorima sudjelovao je i posebni savjetnik premijera za društvena pitanja Zvonko Kusić, dok su među sindikalistima Sanja Šprem, Vilim Ribić, Ana Tuškan, Branimir Mihalinec, Željko Stipić i Igor Radeka.

31. dan štrajka

Sindikati obrazovanja održali su u ponedjeljak u podne na Trgu bana Jelačića prosvjed pod geslom “Hrvatska mora bolje” s kojega su poručili da se štrajk prosvjetnih radnika pretvorio u pokret za bolje obrazovanje i budućnost Hrvatske.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkaju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je dosad nudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti uređeni koeficijenti u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja. Ako novi sustav koeficijenata ne bude gotov do kraja lipnja, vlada je ponudila i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su to odbili ističući da rast osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća za drugim javnim službama.

Premijer Andrej Plenković izrazio je uvjerenje da će se postići dogovor sa sindikatima, i to prvenstveno zbog djece koja trebaju ponovno ići u školu.

Divjak: Učitelji su pokazali svoj stav, a ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputila je u ponedjeljak pisanu poruku u kojoj je istaknula da su učitelji pokazali svoj stav, te da su ključevi za izlaz iz štrajka na stolu.

“Učitelji su pokazali svoj stav, a ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu”, poručila je ministrica Divjak koja se, kako je navedeno u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja, porukom oglasila zbog velikog interesa medija.

Ministrica Divjak istaknula je kako treba poštovati činjenicu da su “učitelji jasno pokazali svoj stav i snagu”.

“Pozorno sam pratila poruke koje su poslane Vladi s prosvjeda na Trgu bana Jelačića i adresirat ću ih u svojem radu kao ministrica, kao i slučajevima kad smo se izborili za napredovanje i nagrađivanje najboljih i za status službene osobe”, poručila je Divjak.

Podsjetila je da se od “samoga početka postavljanja zahtjeva u lipnju zalagala za strategiju suradnje i pronalaženje zdravoga kompromisa” te je ustvrdila kako se “maksimalno založila u četvrtak i petak da otvori prostor za rješenje i dala konkretne prijedloge utemeljene na podacima i analizama”.

Zaključila je kako zato smatra “da su ključevi za izlaz iz štrajka na stolu”. Ministrica je ponovno apelirala na “sve uključene da pokažu djeci, učenicima i studentima da rade u njihovu interesu i da su u stanju rješavati kompleksne probleme”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...