Sindikati pozivaju da se regulira rad nedjeljom u trgovinama

Sindikat trgovine Hrvatske (STH) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvali su u utorak nadležne institucije da napokon reguliraju rad nedjeljom u trgovinama, jer porast broja radnih sati često loše utječe na radnike.

Predsjednica STH-a Zlatica Štulić podsjetila je na Europsku socijalnu povelju koja određuje da svaka država donosi svoja pravila poštujući tradiciju i zaštitu radnika. “Loša organizacija radnog vremena i porast broja radnih sati često loše utječu na radnike, što se odražava na njihov privatni život i zdravstveno stanje”, poručila je Štulić.

Upozorivši na odlazak radnika iz trgovinske djelatnosti, pozvala je mjerodavne da se uključe u rješavanje tog problema, inače bi u tom sektoru zbog manjka radnika moglo doći do kolapsa.

Štulić naglašava kako u maloprodaji radi 71 posto žena, što je još jedan diskriminacijski čimbenik. Te žene ne mogu planirati obiteljski niti privatni život.

“Nedjelja je u Hrvatskoj, prema ugovoru sa Svetom stolicom, neradni dan. Ta odredba se ne primjenjuje, a zašto se ne poštuje međunarodni ugovor, koji ima veću pravnu snagu nego domaći ugovor, ne znamo”, rekla je.

Radnika platiti 500 posto za rad nedjeljom

Ograničavanje rada ili eventualno bitno povećane plaće koje bi destimuliralo rad nedjeljom, predložio je predsjednik HUP-ove Udruge trgovine Martin Evačić. Zbog velikog odljeva radne snage, ali i nezadovoljstva zaposlenih, rad nedjeljom treba regulirati, dodaje.

Evačić smatra kako se zbog neradne nedjelje ništa značajno ne bi dogodilo jer bi se potrošnja prelila na subotu i ponedjeljak. Poslodavcima je poručio da bi radnika trebali platiti 500 posto za rad nedjeljom.

Izrazivši nadu da će sindikati i poslodavci zajedno riješiti problem i ministru gospodarstva poslati poruku kako je vrijeme da se u sektoru trgovine ograniči rad nedjeljom, predsjednik SSSH-a Mladen Novosel poručio je da će se time tisućama radnica omogućiti zdravije poslovno okruženje.

“Omogućit ćemo im da nedjeljom budu sa svojim obiteljima, a profit neće pasti”, ustvrdio je.

Novosel je istaknuo kako je za SSSH strateški prioritet borba za radno mjesto po mjeri čovjeka. “Uz dobru plaću, sigurne uvjete rada i prilagođeno radno vrijeme, ograničavanje rada nedjeljom jedan je od ključnih faktora”, kazao je.

Trgovine ne trebaju raditi 365 dana u godini, od 0 do 24 sata, a radno vrijeme nedjeljom treba ograničiti, izuzetke zakonom regulirati te ih odrediti jasno i precizno, zaključeno je na konferenciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...