Školska godina trajat će dulje od 17. lipnja, pomiče se matura, a upisi na fakultete tek u kolovozu?

Iz Ministarstva obrazovanja još u utorak su potvrdili kako kao modele nadoknade nastave i dalje vide rješenja poput rada subotama, skraćenja praznika i produžetka školske godine. Međutim, osnovne škole, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, imaju petodnevni radni tjedan, izuzev u situacijama kada rade u više od dvije smjene ili ako, primjerice, dan štrajka odrađuju odmah u istom tjednu kada se štrajk održao pa zbog njega nije bilo nastave.

S obzirom na tako skučene varijante nadoknada nastave subotama, barem u sustavu osnovnoga školstva, doznajemo kako se ipak kao moguće rješenje u srijedu razmatrala mogućnost da osnovne škole nadoknade obave u subotu 2. svibnja, iza Praznika rada, ili u subotu 13. lipnja, iza neradnog blagdana Tijelova.

Najteže će, pak, biti maturantima, kojima nastava završava 22. svibnja iduće godine, i za koje očigledno neće biti puno načina nadoknade osim skraćenja zimskih, ali i proljetnih praznika, čiji datumi, podsjetimo, ove školske godine variraju od županije do županije.

Također, veliki problemi koje svi žele izbjeći i kojih su svi svjesni, jesu mogućnost pomicanja datuma državne mature i upisa na fakultete u slučaju da se nastavna godina zbog nadoknada produži znatno iza srijede, 17. lipnja. Za kalendar državne mature i njegove izmjene nadležno je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prije nekoliko dana iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature, upozorili su kako je zbog tako kasnog završetka redovite školske godine (17. lipnja iduće godine), kao i zbog činjenice da pojedine škole ne žele provedbu obveznih ispita državne mature dok traje redovita nastava, napravljen novi, odobreni i objavljeni Kalendar ljetnoga roka “koji nam već sada ukazuje na veoma tešku situaciju tijekom lipnja i prve polovice srpnja – provedbu, prijem i skeniranje te ocjenjivanje svih obveznih ispita, što je gotovo stotinu tisuća ispita”.

Nenastavni dani

– Dakle, nastavni dani nikako se ne mogu nadoknađivati nakon 17. lipnja 2020. u srednjim školama koje provode ispite državne mature ili se mogu nadoknaditi eventualno u popodnevnim terminima, jer su ispiti u prijepodnevnim terminima, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Naime, daljnje pomicanje provedbe obveznih ispita nakon predviđenog početka (hrvatski jezik 18. i 19. lipnja 2020. godine, engleski jezik 23. lipnja, matematika 29. lipnja) onemogućilo bi objavu konačnih rezultata u predviđenom roku, to jest ne bi bilo moguće objaviti ih do završetka srpnja 2020. godine, što smatramo da je neprihvatljivo i za visokoškolske ustanove – odgovorili su iz NCVVO-a ranije na naš upit.

Stoga je i jučer na sastanku ministrice i školskih sindikata rečeno kako se svakako želi izbjeći najcrnji scenarij, a taj je da se upisi na fakultete zbog nadoknada i pomicanja rokova mature prebace na kolovoz.

– U svakom slučaju nemoguće je donijeti jedinstvenu odluku o odradi nastavnih sati propuštenih zbog štrajka. Doslovno svaka škola ima svoje specifičnosti, vidjet ćemo nakon završetka štrajka što će se moći učiniti, smatra sugovornik.

Pregovori Sindikata javnih službi i predstavnika Vlade vezani za temeljni Kolektivni ugovor nastavljaju se danas u 13 sati, potvrdio nam je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja, te najavio dolazak.

Kako su najavili, predstavnici sindikata osnovnih i srednjih škola neće prisustvovati sastanku dok se ne riješi pitanje koeficijenata u obrazovanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...