U ponedjeljak će biti 36. dan, samo su dva moguća rješenja za štrajk

U ponedjeljak će biti 36. dan štrajka učitelja i nastavnica. Profesoricu političke komunikacije Nikolinu Borčić pitali smo – je li štrajk “pojeo” kampanju?

– S jedne strane, nastavnici i profesorima to je poziv. Kada vam je nešto poziv, imate veću granicu trpljivosti. S druge strane, gnojna rana u prosvjeti nastala je davnih dana. Ono što se kontinuirano događa je da kako dođe ova Vlada, tako se pometu sve promjene koje je napravila prethodna. Sve krene ispočetka, ljudi se nepotrebno opterećuju. Vidjeli smo na trgu, kada su svi vikali ‘Dolje Lumen!” – da je došlo do zasićenja. Dogodio se val naroda, val pozitivne nade i emocije da je moguća promjena, kaže za N1.

Čini mi se da su samo dva rješenja moguća.

– Ili će pristati na koeficijent, a tu se opet vraćamo na učitelje i nastavnike kojima je taj posao poziv – naravno da je novac važan, ali u ovom trenutku koeficijent je metafora dostojanstva, mogućnosti promjene. Ili će, dakle, premijer pristati na promjenu koeficijenata, ili će uvesti zabranu štrajka. S tim da je, primjerice, Milanović to uveo zdravstvenim djelatnicima u svom mandatu, ali sada je situacija drugačija, kontekst je drugačiji. Mislim da će se to negativno preliti. Mislim da će učitelji i nastavnici otići u učionice, nije to segment društva koji će se sad inatiti radi inata, ali mislim da neće polučiti učinak koji misle da mogu polučiti tim mehanizmom”, smatra Borčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...