U skandal s vojnicima i civilima umiješan i bivši zadarski dogradonačelnik

Index neslužbeno doznaje imena civila i vojnika umiješanih u novi skandal u hrvatskoj vojsci.

Riječ je o tri vojnika koja su prevozila švercera oružjem u vojnom helikopteru.

Kako Index doznaje iz pouzdanih izvora, tri prijavljena vojna pilota su Ivan Krizman, Zdenko Košutić i Domagoj Nekić, a od civilnih sudionika prijavljeni su Mišel Pavlović, Mladen Bencun i bivši dogradonačelnik grada Zadra Ivica Vlakić.

Policija je prijavila još jednu civilnu osobu s inicijalima B. E.

Dvojicu od četiri civila, starosti 46 i 52 godine, policija je naknadno prijavila zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Povezuju ih sa švercerom.

Novi skandal u hrvatskoj vojsci otkriven je jučer.

Naime, trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije, doznao je Dnevnik Nove TV.

Iz vojne baze u Zemuniku helikopterom su prevezli glavnog dobavljača kojeg policija povezuje s ilegalnim tržištem oružja. Kako bi dobavljaču prikrili trag, obukli su ga u odoru vojnog pilota. U pretragama njihovih kuća pronađena je veća količina oružja pa su udaljeni iz letačke službe.

Zamjenik zapovjednika ratnog zrakoplovstva: Vidjet ćemo na šta će sve ovo izać’

Danas je održana press konferencija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Meni je iskreno osobno žao, žao mi je i kao zamjeniku zapovjednika zrakoplovstva. Vidjet ćemo na šta će sve ovo izać’. Ovakvi događaji ne smiju zamijeniti ono dobro, mi držimo ovo društvo. Bit će zakonski sankcionirani, bit ćete na vrijeme obaviješteni. Evidentno je bilo određenih sigurnosnih propusta, od nadzora ulaska nadalje. Istražit ćemo što se desilo. Ja ne bih ovo prerušavanje koje se spominje tako percipirao”, rekao je zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanac.

Još je jednom potvrdio da je bilo propusta.

“Da, bilo je propusta. Ministar je poduzeo mjere kako se takve situacije više ne bi ponovile. Od trenutka spoznaje i saznaje je poduzeto sve”, rekao je.

Krstičević: Žao mi je

Ministar Krstičević je novu aferu u svojem resoru prvo tek kratko komentirao rekavši kako neće tolerirati “nevojničko ponašanje”.

Naknadno je dao duži komentar i poručio kako će odgovorni biti sankcionirani.

“Žao mi je. Napravljeno je nešto što nije normalno. Kroz postupak ćemo utvrditi odgovornosti, a Hrvatska vojska će sankcionirati bilo koga u liniji zapovijedanja koji je po bilo kojem problemu trebao nešto napraviti, trebao odgovorno raditi, a nije radio”, poručio je.

Krstičević je poručio da “svaki prekršaj ima ime i prezime”, a Hrvatska vojska ima nultu stopu tolerancije na nevojničko ponašanje. “Kroz sustav i stegovne postupke trebamo se svi zajedno obračunati s ovakvim ljudima, s ciljem da budemo ponos cijelog hrvatskog naroda”, poručio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...