Uvodi se semafor hitnosti za liste čekanja u bolnicama

Od sredine prosinca Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje trebao bi uvesti novi način naručivanja pacijenata za devet ključnih dijagnostičkih postupaka, piše u subotu Jutarnji list.

Pacijente će na njih naručivati liječnici obiteljske medicine, liste na koje ih upisuju bit će jedinstvene te se isti pacijenti neće nalaziti na listama čekanja više bolnica, a upisivat će ih po brzini potrebe obavljanja postupka u tzv. semafor naručivanja, navodi dnevnik.

Obiteljski liječnik će, kad otvori računalni sustav HZZO-a (CEZIH), pred sobom imati centralnu listu naručivanja te tri boje mogućeg naručivanja: na crvenu će listu upisivati pacijente koji pregled moraju obaviti najkasnije u roku od dva tjedna, a sustav će mu sam izbacivati zdravstvenu ustanovu najbližu pacijentu koja ima najbrži slobodni termin.

Na žutu listu upisivat će pacijente kojima pregled nije hitan, ali ne mogu čekati dulje od onoga što za njihovu bolest predviđaju algoritmi liječenja. Riječju, to znači da struka mora reći koji je rok za obavljanje određene dijagnostike, a da to čekanje ne utječe na progresiju bolesti.

Na zelenu će se upisivati oni koji mogu čekati dulje, odnosno idu na kontrolne preglede.

Na taj bi način zdravstveni sustav trebao očistiti dio lista čekanja, stvoriti realniji i pravedniji sustav te u bitnome rasteretiti pacijente, donosi Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...