izgradnja vodovodne i kanalizacijske mreže

Vir; Unatoč kišnom razdoblju traju radovi na projektu vrijednom 43 milijuna kuna

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Nakon odrađenih proljetnih i lipanjskih radova na virskom Starom putu u jednom dijelu naselja Miljkovica, virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir od listopada je nastavilo radove na milenijskom projektu izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira. Iako je neočekivano dugo vremensko razdoblje s kišom djelomično omelo planirane radove, oni se uz radove u Miljkovici dalje izvode na priključcima objekata na vodovod i odvodnju u sklopu prvog dijela III. faze gradnje u naselju Prezida te, trenutno, u naselju Centar na objektu u Boškovoj ulici . To znači kako je uz postojećih 1.250 objekata i oko 2.500 priključaka – novih 228 objekata i 450 priključaka u planu realizacije.

– Kiša nas je omela, jer je zaista bilo dana kada ništa nismo mogli raditi. U svakom slučaju, mi smo nastavili s radovima III. faze zbog čega će Stari put biti zatvoren do kraja radova. Priključke ćemo izvoditi na onom dijelu Miljkovice koji još nije priključen na vodovod i kanalizaciju te u cijelom naselju Prezida. Ti će se radovi izvoditi u četiri dijela, najvjerojatnije do kraja ožujka 2021. godine – predstavlja trenutne i skorašnje radove na virskom milenijskom projektu inženjer Luka Zubčić, voditelj Odjela izgradnje u virskom vodovodnom poduzeću.

Precizna brojka od 2.482 izvedenih priključaka znači kako se dosad na virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu priključilo oko 1.250 objekata, odnosno postoji 1.222 priključaka (600 objekata) u I. fazi, potom 1.179 priključaka (također približno 600 objekata) u II. fazi te 80-ak riješenih ili priključenih objekata u III. fazi izgradnje cjelokupnog sustava. Prvi dio III. faze izvodi se od Miljkovice XII do Prezide IV – s planom realizacije radova do proljeća 2020. godine – nakon čega slijede radovi III. faze koji uključuju objekte od Prezide VI do Prezide XVI i Prezide XXII, potom Stari put od Prezide VI do Prezide XVI, odnosno križanja s Virskim putom ili cestom D-306. U ovom je planu također uključeno spajanje objekata od Miljkovice XIII do Miljkovice XIX.

– Trenutno čekamo da se postavi glavni vod na Starom putu, odnosno spojevi na dvije sporedne ulice. Ti će radovi na sporednim ulicama potrajati do Božića, a na Starom putu će završiti iza Nove godine, dok će svi radovi na priključcima u narednoj fazi trajati oko godinu dana. Nakon toga će sve ulice biti asfaltirane – napominje inženjer Zubčić. Izgradnja III. faze vodovodne i kanalizacijske mreže u virskom naselju Prezida projekt je vrijednosti 42,9 milijuna kuna s izvođačem radova zadarskom Vodoinstalacijom i nadzorom koji vrši zadarska Aniva-inženjering, a uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1.300 do 1.400 objekata.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar