smanjene im plaće

Vojnici iz Zemunika koji su helikopterom lovili vepra i njihov zapovjednik novčano kažnjeni

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Javnost je tek osam mjeseci nakon događaja saznala da su pripadnici HRZ-a u ožujku prošle godine helikopterom krenuli u lov na vepra na Dinari.

Zbog incidenta je podignuta i optužnica za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2. Kaznenog zakona nakon što je Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o tome izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo. Protiv počinitelja pokrenuti su i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

Nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u lov se uputila nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH-a, no utvrđeno je da oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv njih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

Na upit Dnevnika Nove TV o tome je li se tim vojnicima ikad sudilo i jesu li sankcionirani, iz Ministarstva obrane stigao je i odgovor. Petorica pripadnika HRZ-a, posada helikoptera kažnjeni su smanjenjem plaće u visini od 25 posto na rok od četiri mjeseca. Nadređenom zapovjedniku isto tako je smanjena plaća u iznosu od 21 posto, ali na tri mjeseca.

“Zbog počinjenja stegovnog prijestupa iz čl. 175. st. 3. tč. 13. Zakona o službi u Oružanim snagama RH za neovlaštenu uporabu sredstava dodijeljenih ili povjerenih radi izvršenja zadaća ili dužnosti, petorici pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, članovima posade helikoptera, izrečena je stegovna kazna – smanjenje plaće od 25 % u trajanju od četiri mjeseca.

Također, zbog počinjenja stegovnog prijestupa iz čl. 175. st. 3. tč. 31. Zakona o službi u Oružanim snagama RH za prikrivanje ili propuštanje prijave počinjenja stegovnih prijestupa i stegovnih pogrešaka, nadređenom zapovjedniku članova posade HRZ-a, izrečena je stegovna kazna – smanjenje plaće od 21% u trajanju od tri mjeseca.

Predmetni stegovni prijestupi nisu ni u kakvoj vezi s aktualnim izvanrednim događajem u Zemuniku.

Isto tako, vezano za protuzakonit lov možemo vas izvijestiti kako je protiv pripadnika HRZ-a Vojna policija nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave zbog počinjenja kaznenog djela Protuzakonit lov i ribolov koji su presudom Općinskog suda u Splitu proglašeni krivim i kažnjeni novčanim kaznama. Također, sud je naložio oduzimanje oružja koje je bilo sredstvo izvršenja djela te je naloženo njegovo izvršenje”, stoji u odgovoru koji smo dobili na upit iz MORH-a, donosi dnevnik.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook