Vučetić: “Hrvatska je nezgotovljena država, samo se u takvoj raspravlja o nacionalnoj pripadnosti supruge kandidata”

Tužno ako prva dama Hrvatske slučajno budete Vi gospođo Kim sa srpskim crvenim krvnim zrncima, vjenčani u pravoslavnoj crkvi. To će biti presedan u svijetu, a moja Hrvatska i mi Hrvateki poznati kao nikad složni. Imat ćemo Srpkinju za prvu damu, tužno, ne mogu sakriti svoje razočarenje, napisala je na facebooku Renata Vinšek, vlasnica poznatog zagrebačkog salona i frizerka brojnih poznatih hrvatskih političara i zvijezda, među njima Kolinde Grabar Kitarović. Dodala je da bi se mogla odseliti u Ameriku, gdje je Kim Ann Škoro, supruga predsjedničkog kandidata Miroslava Škore, bila u vrijeme rata.

Stigle su brojne rerakcije, a među njima isto je komentirao profesor zadarskog sveučilišta, doktor filozofije Marko Vučetić:

Hrvatska je nezgotovljena država, samo se u nezgotovljenoj državi ili državi kao poluproizvodu može raspravljati o nacionalnoj pripadnosti supruge potencijalnog kandidata za predsjednika države. “Sretan sam da mi žena nije Židovka ni Srpkinja”, rekao je Tuđman. Svako pozivanje na njega, pozivanje je na njegovu “sreću”. To je “sreća” poludržave ili države kao poluproizvoda.
Miroslav Škoro se u više navrata pozivao na Tuđmana i njegovu veličinu. Shvaća li makar sada da je to put poludržave i poluproizvoda? Hrvatska nije zgotovljena. Nema države bez slobodnih građana i institucija koje o toj slobodi skrbe. Država u kojoj je netko sretan zbog toga što mu žena ne pripada nekoj naciji, rasi ili vjeri, nije država nego laboratorij nesreće. Tuđmanov poučak nesreće glasi: “Sretan sam da mi žena nije Židovka ni Srpkinja”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...