Za školu na Novom Bokanjcu Grad Zadar diže kredit od 24 milijuna kuna, pohađat će je 500 učenika

Gradonačelnik Branko Dukić na jučerašnjem je Kolegiju najavio obilježavanje početka izgradnje nove osnovne škole na Bokanjcu.

– Kao što ste upoznati, radovi na pripremi terena za gradnju nove zadarske osnovne škole u Mjesnom odboru Novi Bokanjac krenuli su prije par tjedana i sada je sve spremno za početak građevinskih radova. Nova škola u kojoj početak nastave očekujemo u školskoj godini 2020./2021. imat će 8 razrednih odjeljenja, športsku dvoranu i moći će je pohađati 500 učenika. Početkom rada škole rasteretit će se odvijanje nastave u OŠ Šimuna Kožičića Benje i OŠ Bartola Kašića s Područnom školom Bokanjac koja je organizirana u tri smjene.

Gradonačelnik je objasnio da će iduća godina biti financijski zahtjevna jer počinje ili završava realizacija čitavog niza kapitalnih projekata.

U tom kontekstu na Gradsko vijeće ide i Prijedlog Odluke o dugoročnom zaduživanju Grada Zadra za financiranje nove osnovne škole na Bokanjcu.

Pročelnik Mijolović je kazao da je najpovoljniju ponudu za kredit podnijela Zagrebačka banka kod koje bi Grad Zadar uzeo kredit od 24 milijuna kuna, što je polovica potrebnih sredstava za izgradnju škole, a preostalih 24 će osigurati Zadarska nadbiskupija.

– Taj bi kredit, čiji troškovi iznose 323.624 kune, trebao biti vraćen u tri godine, prethodno bi svoju suglasnost za uzimanje kredita trebalo dati Ministarstvo financija, a odobriti Gradsko vijeće.

Pročelnik Joso Nekić je istaknuo kako je Grad Zadar, uz Dubrovnik, jedini grad u Hrvatskoj koji gradi novu osnovnu školu iz vlastitih sredstava, zajedno s nadbiskupijom, bez pomoći središnje države.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...