Zadar u kampanji “16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja”

“16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja” međunarodna je kampanja protiv nasilja nad ženama i djevojkama koju je 1991. godine pokrenuo “Women’s Global Leadership”, a unutar nje je do sada sudjelovalo više od 6000 organizacija u oko 187 zemalja svijeta.

Kampanja je započela 25. studenog kada obilježavamo “Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama” i traje do 10. prosinca kada se obilježava “Međunarodni dan ljudskih prava”.

Kampanjom se u fokus stavlja važnost aktivnog djelovanja pojedinaca/ki, grupa, organizacija, udruga i inicijativa u borbi protiv nasilja nad ženama. Osnovni ciljevi kampanje su:

– podizanje svjesnosti o rodno uvjetovanom nasilju, kao jednom od temeljnih oblika kršenja ljudskih prava, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini
– osnaživanje lokalnog djelovanja u sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja
– umrežavanje na svim razinama s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama
– iskazivanje ženske solidarnosti širom svijeta u zaustavljanju nasilja nad ženama
– kreiranje alata za zagovaranje implementacije i dosljednog provođenja zajamčenih mehanizama eliminacije nasilja nad ženama (https://16dayscampaign.org/)

U Hrvatskoj izostaje sustavno praćenje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji kao i dovoljan broj sigurnih kuća, skloništa i savjetovališta. Nedavni slučaj seksualnog nasilja, jednog od najtežih zločina koje se sustavno najmanje prijavljuje, nam je iznova zorno ukazao na nedosljednost zakonskih praksi i problematičnost postupanja nadležnih institucija, ali i na to da je jedan od osnovnih razloga neprijavljivanja nasilja sram i strah žrtve da joj nitko neće povjerovati i da će naposljetku sama biti optužena i nositi teret krivnje. Zato je nužno da, svjesni građanske i društvene odgovornosti, ukazujemo na važnost prevencije i osvještavanja svih oblika nasilja nad ženama.

PROGRAM:

INFO PULT

27.11. NARODNI TRG U 10:00h
Performans: “Sjene nasilja”

5.12. STUDENTSKI KLUB “Božo Lerotić” OD 16:00 do 19:00h
Radionica: “Prevencija nasilja u vezama mladih” (izv. prof. dr. sc. Vera Ćubela Adorić)

PROJEKCIJE FILMOVA U KNJIGOZEMSKOJ U 19:30h:
27.11. “It happened Here”
4.12. “The Milk of Sorrow”
11.12. “Fine mrtve djevojke”

PROJEKCIJA KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA U STUDENTSKOM KLUBU 6.12. od 18:00h do 20:45h:
“Is it Love”, “Big Sister”, “Listen”, “Born a Girl in the Wrong Place”, “Why Domestic Violence Victims Don’t Leave”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...