Zadarska županija druga u Hrvatskoj po izdvajanju za kulturu

Zadarska županija iz svog je proračuna lani izdvojila 1,33 posto sredstava, što je u odnosu na broj stanovnika 82,35 kuna po stanovniku i prema kojem je pokazatelju druga županija u zemlji.

– U županijskom proračunu u 2019. godini iz poreza na dohodak za financiranje javnih potreba u kulturi osigurano je 9.750.000 kuna. Ako se uzme u obzir da se kultura može financirati iz izvornih prihoda proračuna isključivo iz poreza na dohodak, koji iznosi oko 80 milijuna kuna u 2019. godini, onda je vidljivo da je udio kulture u proračunu u izvornim prihodima 12,19 posto – kažu u Županiji za Župan.hr.

Najviše sredstava u kulturi ide na institucionalnu kulturu. Od ukupnog iznosa za kulturu za Narodni muzej Zadar i Kazalište lutaka Zadar osigurano je preko 8,6 milijuna kuna, odnosno 88,31 posto sredstava za kulturu.

Treća specifičnost naših sredstava za kulturu je, kažu, geografska disperzija sredstava. Od ukupnog iznosa za kulturu na prostoru Grada Zadra raspoređeno je 9.360.00 kuna, što čini 95,92 posto županijskih sredstava za kulturu.

Preostala sredstva u iznosu od oko 400.000 kuna raspoređeno su po ostalim gradovima i općinama u županiji ili oko 4 posto.

I Zadarska županija je uključena u projekt HERCULTOUR – „HERa trademark, CULtural TOURism routes and visitor centres strengthening“ („Jačanje oznake HERA, kulturno turističkih ruta i posjetiteljskih centara“), koji je ujedno i nastavak projekta HERA – „Upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana“. Zadarska županija vodeći je partner, a uz partnere iz Hrvatske, Primorsko-goransku, Šibensko–kninsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, projekt provode i partneri iz Italije. Projekt je vrijedan gotovo 1,2 milijuna eura, od čega se za područje Zadarske županije odnosi oko 186,5 tisuća eura.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...