Zadarski vulkanizeri imaju pune ruke posla; Od petka vrijede nova pravila na cestama, kazna 1000 kuna

Zimski uvjeti još nisu stigli na ceste, ali vulkanizeri imaju pune ruke posla.Vozači su svjesni kako dobre gume čuvaju glavu.

”Puno puta, pogotovo na Velebitu, kad počne snijeg, onda samo stanu. Nisu ljudi pripremljeni. Meni je prvenstveno moja sigurnost bitna tako da ih mijenjam svaku godinu i zimske i ljetne”, kaže Antonio Jurišić iz Zadra.

”Temperatura ispod 7 stupnjeva i ljetne gume već ne funkcioniraju kako treba zato što su zimske gume od drugog materijala, puno mekše i puno bolje se ponašaju na ledu, na snijegu”, kaže Dinko Narančić.

U vulkanizerskoj radionici na zadarskom Bilom Brigu u ovo se doba godine svakodnevno promjene stotine guma, donosi RTL.

”Od 9. mjeseca je počelo, gužve ima puno i sada od petka kreće ludilo. U 7 već bude pun parking, u četiri reda stoje auti, tako da posla ima preko glave”, kaže vulkanizer Mateo Marketin.

Od petka, 15. studenog, na propisanim zimskim dionicama treba imati zimsku opremu sve do 15. travnja, a to znači – ili zimske gume ili lance s univerzalnim gumama čiji utori nisu manji od 4 milimetra.

Iz unutrašnjosti prema Dalmaciji, najjužnije točke do kojih će vrijediti zimski uvjeti na cestama su Knin, Maslenica i Karin.

Iz policije poručuju – i kada nema zimskih uvjeta, na zimskim dionicama obvezna je zimska oprema na svim motornim vozilima bez obzira na vremenske prilike, stanje kolnika i uvjete na cesti.

”Vozač koji ne posjeduje propisanu zimsku opremu kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od tisuću kuna. Ukoliko vladaju ti zimski uvjeti, isključuje se iz prometa, a ukoliko nastavi vožnju bez obzira što je isključen, kazna je od 3 tisuće do 7 tisuća kuna”, kaže Saša Smajić, Odjel za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske.

Zima samo što nije zakucala na vrata. Stroge kazne i pogibeljne situacije s propisanom opremom lakše je izbjeći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...