Zatražili smo očitovanje; Policija provjerava jesu li njihovi ljudi tukli skupinu s kolodvora

Kako smo jučer pisali, policija je nedjelju oko 19.15 sati na zadarskom Autobusnom kolodvoru intervenirala zbog tučnjave u kojoj je sudjelovalo šest djevojaka i jedan mladić.

Kako su prvotno izvijestili, radi se o četiri 18-godišnjakinje, 14-godišnjakinji, 15-godišnjakinji i 16-godišnjaku, a koji su, navodno vrijeđali policajce koji su ih razdvajali.

Svi su privedeni na obradu u policijsku postaju. Detalji istraživanja još nisu poznati, osim da su preko noći na otriježnjenju u stanici zadržani 16-godišnjak i 18-godišnjakinja.

Jučer u popodnevnim satima obratili su nam se akteri ove priče. Četiri djevojke i jedan mladić ispričali su nam kako su ih pripadnici interventne policije “tukli u marici”, a potom u policijskoj postaji udarali šakama u glavu.

Obzirom da su nam pokazali svježe masnice i hematom koji je “zaradio” jedini mladić, sudionik ovog incidenta, zatražili smo službeno policijsko očitovanje.

U istom ponavljaju kako je u tučnjavi sudjelovalo sedam osoba, od čega su tri bile pod utjecajem alkohola, među kojima jedan maloljetnik.

Tvrde kako su njihovi ljudi, došavši na mjesto incidenta odmah uočili ozljede na tijelima sudionika.

Ipak, iz odgovora doznajemo kako se provjerava rad policijskih službenika optužnih za nanošenje tjelesnih ozljeda. Njih je, naime, službeno prijavila jedna 18-godišnjakinja.

Nakon dojave o tučnjavi između više osoba, sinoć u 19,15 sati na mjesto događaja su izišli policijski službenici koji su na Autobusnom kolodvoru u Zadru (Ulica Ante Starčevića) zatekli više osoba. Dio osoba zatečen je u međusobnoj tučnjavi, a dio ih se nalazio na pločniku. Također, za neke osobe je bilo očito da se nalaze pod vidnim utjecajem alkohola. Policijskom intervencijom spriječena je daljnja tučnjava, odnosno policijski službenici razdvojili su sudionike, kojom prilikom su policijski službenici nad jednom muškom osobom uporabili sredstva prisile kako bi ga spriječili u bijegu. Sedam osoba, od toga šest ženskih i jedna muška osoba, dovedeno je u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile okolnosti tučnjave i procesuirali počinitelji protupravnog ponašanja. Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđen je identitet dovedenih osoba, odnosno radi se o dvije maloljetnice u dobi od 14 i 15 godina, četiri 18-godišnjakinje te 16-godišnjaku. S obzirom da su policijski službenici na mjestu događaja na kolodvoru uočili vidljive ozljede, sudionicima tučnjave je odmah po dovođenju u službene prostorije, ponuđena i pružena liječnička pomoć nakon čega su liječnici konstatirali da je četvero sudionika lakše ozlijeđeno. Također, za tri osobe je utvrđeno da se nalaze pod utjecajem alkohola, maloljetnom 16-godišnjaku alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola od od 1,13 g/kg, a kod dvije 18-godišnjakinje utvrđena je koncentracija od 1,1 g/kg i 0,90 g/kg alkohola. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je svih sedam osoba počinilo prekršaj naročito drskog i nepristojnog ponašanja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega je policija protiv njih nadležnom prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog. Osim optužnog prijedloga za naročito drsko i nepristojno ponašanje, protiv troje sudionika tučnjave policija je podnijela i optužni prijedlog zbog sumnje da su počinili prekršaj  vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (prijavljeni su 15-godišnjakinja, 16-godišnjak i 18-godišnjakinja za koju je prethodno utvrđeno da je bila pod utjecajem alkohola od 1,1 g/kg). Možemo potvrditi da je Policijska uprava zadarska u međuvremenu zaprimila pritužbu na rad policijskih službenika jedne sudionice tučnjave (18-godišnjakinja) te je u tijeku provjera utemeljenosti navoda koji su iznijeti u pritužbi, stoji u policijskom očitovanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...