Ako imate problema sa upalama sinusa, donosimo prirodno rješenje

Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega, smanjivanju kolesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi.

Sjemenke lana (Linum usitatissimum) bogate su omega-3 nezasićenim masnim kiselinama koje štite od problema sa srcem i cirkulacijom te imaju protuupalna svojstva. No da bi ih tijelo moglo iskoristiti, sjemenke moraju biti svježe mljevene (npr., u mlincu za kavu) jer već deset minuta nakon mljevenja njihova hranjivost opada.

Kao blagi laksativ djelotvorne su i čitave i mljevene sjemenke, no bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. Sjemenke imaju sluzi koje vlaže te omekšavaju stijenke i sluznicu crijeva ublažavajući nadraženi probavni trakt i bolove u crijevima. Djelovanje se počinje osjećati nakon nekoliko dana.

Laneno sjeme također djeluje protiv upala u usnoj šupljini i ždrijelu, kao i kod upale sluznice želuca i crijeva. Za tu namjenu treba držati u hladnoj vodi da se sluzi odvoje od sjemena. Smatra se da fitoestrogeni koji se nalaze u sjemenkama imaju blagotvorni učinak na neke oblike raka dojke i debelog crijeva.

Nova istraživanja upućuju na to da bi lan mogao biti koristan u liječenju poremećaja rada bubrega,smanjivanju kolesterola, liječenju ateroskleroze i lakših problema u menopauzi.Laneno ulje rabi se kao oblog kod ekcema, psorijaze i kožnih osipa, piše N1.

Upozorenje

Pripravci od lana nisu preporučljivi oboljelima od raka prostate. Ne kombinirajte lan s drugim laksativima i preparatima za omekšavanje stolice. Ne upotrebljavajte lan tijekom trudnoće i dojenja.

LJEKOVITI RECEPTI

Čaj protiv zatvora, kašlja, grlobolje i upale sluznice želuca

Stavite 15-20 g sjemena lana u litru hladne vode. Ostavite da se namače tijekom noći pa ujutro procijedite. Pijte šalicu ujutro prije jela, a zatim četiri, pet šalica tijekom dana, ali ne u vrijeme obroka. kod upale sluznice usta i desni te upale grla i ždrijela te promuklosti čaj upotrebljavajte za grgljanje i ispiranje usta.

Lanena kura za čišćenje organizma

Močiti 2-4 čajne žličice sjemena lana u 2 dl hladne vode oko 12 sati. Prije spavanja popiti vodu u kojoj se močilo sjeme lana i pojesti sjeme. Uzimamo kod masnoće u krvi, srčanih bolesti, ateroskleroze te kao prevenciju.

Protiv upala i svrbeža kože

Kuhati 2 žlice sjemena lana u 2 dl vode oko 5 minuta, poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata i procijediti. Ispirati sva inficirana ili upaljena mjesta na koži.

Oblozi za čireve

Platnenu vrećicu napuniti sa 100 g sjemena do polovice, kratko prokuhati u 1/2 l vode i ocijediti. Na čir staviti što topliju vrećicu i držati dok se ne ohladi. Postupak se može ponoviti ponovnim zagrijavanjem vrećice.

Zajutrak za bolju probavu

Zgnječiti 125 g svježeg sira i pomiješati sa naribanom jabukom. Dodati žlicu sjemenki lana i žličicu meda. Uzimati kao jutarnji ili večernji obrok.

Protiv kroničnog zatvora

Pomiješajti 20 g zdrobljenih sjemenki lana i 10 g usitnjenog korijena sladića. Preliti s 5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 2 sata. Sluz procijediti kroz gazu, pomiješajte s vodom u omjeru 1:10 i popiti tijekom dana.

Protiv čira na želucu

Oprati 1 krumpir i sitno ga narezati zajedno s korom. Samljeti 2 žlice sjemenki lana i žličicu plodova komorača. Sastojke pomiješati, preliti s 3 dl hladne vode i zakuhati. Maknuti s vatre, pokriveno ostaviti da se ohladi na temperaturu tijela i procijediti.

Leći u krevet, popiti čaj i ležati po 5 minuta na lijevom boku, trbuhu, desnom boku i leđima. Postupak ponavljati 20 dana, 1-2 puta na dan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...