Ana Lovrin: “Na ovim izborima će biti vojska promatrača”

Gošća Novog dana bila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin. Uoči predsjedničkih izbora pojasnila je koje su obveze DIP-a, koje su novine na ovim izborima, ali i priznala da je Zakon o izboru predsjednika RH potrebno mijenjati.

Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin pojasnila je kako je DIP pregledavao potpise. “Mi smo sve kandidature koje su došle s potpisima do 10.100 potpisa, to su osobe kojima je ime, prezime OIB sve identično kako je u registru i kako je potpisano. To smo radili organizirano s ekipom od 30 ljudi iz informatičke tvrtke koja je provjerala i pod nadzorom DIP-a i kandidata”, pojasnila je.

Ovih dana SDP optužuje HDZ da ne žele dopustiti stranačke članove izbornih odbora. Lovrin kaže da bi trebalo promijeniti Zakon o izboru predsjednika RH jer je iz 1992. i nije doživio značajnije promjene.

“Podnormiran je i neživotan je i trebalo bi ga promijeniti. Od promidžbe, ne prepoznavanja novih instituta poput OIB-a, sastav izbornih povjerenstava. Ima dosta malih detalja zbog kojih bi ga svakako trebalo izmijeniti i DIP već dulje vremena radi oko toga, pokušava izjednačiti izborne institute, izradili smo jedinstveni izborni zakon”, rekla je.

Kaže da će i izborni sudionici, stranke i nevladine udruge imati mogućnost monitoriranja jer postoji institut promatrača koji je također podnormiran, ali ga je DIP uskladio obveznim uputama s dosegnutim izbornim standardima što znači da svaki sudionik može zatražiti promatranje i dobit će dozvolu za promatranje i ono što su bili članovi biračkih odbora sada mogu biti stranački promatrači.

Neka se promatrači uključe u izbore

Kada je riječ o sumnjama koje se javljaju oko izbornog procesa Lovrin kaže:

“Srce izbora je birački odbor, sve što se dogodi na biračkom mjestu taj zapisnik je ključ i zato pozivam izborne sudionike da angažiraju promatrače koji mogu biti i kada se zatvori biračko mjesto i mogu biti nazočni i gledati iznad ramena svakom članu kako prebrojava i je li sve u redu. Neka se uključe u proces od DIP-a do zadnjeg biračkog odbora.”

Lovrin najavljuje da će na ovim izborima biti vojska promatrača koji ne smiju ometati rad, ali mogu gledati i prijavljivati, imaju zapisnik, mogu sve primjedbe staviti na zapisnik ako smatraju da nešto nije u redu.

Datum izbora predodredila smrt predsjednika Tuđmana

Pojasnila je i kako se može datum izbora pomaknuti, a da ne bude u blagdansko vrijeme. “Nitko nije izabrao ovaj termin, raspisivanje izbora je ograničeno ustavnim i zakonskim rokovima isteka mandata prethodnog predsjednika. Ovaj dio godine je ispao takav zbog datuma smrti predsjednika Franje Tuđmana.

Da bi se to izbjeglo trebalo bi negdje ući u trajanje mandata nekoga od predsjednika, ili skratiti ili produžiti, a za to je potrebna ustavna odluka. U ovakvoj ustavnoj i zakonskoj regulativi može biti pomak tjedan naprijed ili natrag, ali time se ništa ne dobiva jer je opet božićno i novogodišnje vrijeme”, pojašnjava Lovrin.

Zahvaljujući novom Zakonu o financiranju političkih aktivnosi iz ove godine DIP ima bolje i snažnije alate za nadzor.

“Prije svega smo uspjeli dobiti da se podnose izvješća elektroničkim putem i odmah budu objavljena na našoj stranci. To je velika stvar”, rekla je i dodala da osim kandidatata i medijske kuće moraju dostaviti sve cijene i termine oglasa, a mogu i na terenu djelatnici DIPO-a sami provjeravati.

Bolja kontrola financiranja kampanje, praćenje oglašavanja na društvenim mrežama izazov

Lovrin priznaje da je na društvenim mrežama jako teško imati potpuni uvid.

“S jednom mrežom je postignut dogovor da se postavi galerija političkih oglasa da vidimo što je bilo kod njih, ali druge mreže to nemaju pa nama preostaje da naši djelatnici prate mreže i uspoređuju je li to prikazano i u troškovima, tražimo dokumentaciju, ali znate koliko je mreža i kako ide tehnologija pa je sve teže nadzirati”, rekla je i potvrdila da im pomažu prijave građana i udruga jer oni indiciraju pa DIP kreće u provjeru.

Pojasnila je da je za promidžbu dozvoljen iznos od 8 milijuna kuna, kandidati sedam dana prije izbora moraju podnijeti izvješće o troškovima i donacijama i izvještaj o popustima medijskih usluga, a nakon izbora u roku od 30 dana podnose konačna izvješća, a DIP svoja izvješća nakon 60 dana i donosi odluku o naknadi troškova promidžbe. Kandidat s najviše glasova dobit će millijun kuna.

Novina je, zbog zakonskih izmjena, da kandidati mogu odbiti donacije.

Oko kampanje SDSS-a “Da se bolje razumijemo” kaže da u smislu bilo kakve kontrakampanje DIP nema načina utvrditi tko to plaća ili na to utjecati.

Lovrin ističe da je DIP kodificirao sve izborne zakone u tehničkom smislu da bi se bolje snalazili izborni sudionici i birači. Ključ izbornog zakona je da biračima mora sve biti jasno u izborima.

O elektronskom glasanju kaže da u ovoj atmosferi opće sumnje uvijek kažu da imaju papir i zapisnik biračkog odbora, gdje je sve provjerljivo.

“Bilo je puno sumnje u našu informatičku obradu, ali uvijek se možemo vratiti na papirnati zapisnik. Ako sad ima toliko sumnje, zamislite što bi bilo da nema papira”, rekla je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...