Benkovčanin Dino Ljutić bori se za život supruge: “Odustao sam od skupih liječenja, njezin život ne vrijedi nikome osim nama”

Prije dvije i pol godine tada 38-godišnja Zagrepčanka Ana Mari Ljutić, supruga i majka jednog mališana s drugim na putu, saznala je u trudnoći da ima agresivni rak dojke koji je metastazirao ponajviše na kralježnicu. Metastaze su joj zahvatile cijelo tijelo, imala je edem na mozgu i liječnici su rekli da će biti pravo čudo ako preživi. Žurnim porodom carskim rezom Ana Mari je rodila dječaka Matiasa.

Dječak je rođen kao neurorizično dijete s krvarenjem u mozgu prvog stupnja, ali zahvaljujući liječenju i brizi liječnika dječak je danas dobro. I Ana Mari je usprkos najcrnjim prognozama uspjela preživjeti, ali s teškim posljedicama. Već dugo je na zahtjevnim i skupim medicinskim tretmanima, bori se s bolešću, a zbog snage i želje za životom Anu Mari su prozvali “hrabrom mamom”.

Bolest je preokrenula život dotad sretne obitelji

“Preživjela je pakao. Bila je u komi četiri mjeseca u bolnici, s pelenama. Višestruki epileptični napadi prerasli su u neepileptičke psihogene napadaje koji iziskuju dodatna istraživanja i liječenje u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Ona, nažalost, ni danas, dvije i pol godine kasnije, još ne zna čitati, pisati, kuhati, voziti automobil, prati rublje… sve ono što je ranije znala. Praktički je bila poput biljke i sve je morala učiti ispočetka. U velikoj mjeri je i uspjela”, kazao nam je prije dva mjeseca njezin suprug Dino, porijeklom iz Benkovca.

Dok joj nije dijagnosticirana zloćudna bolest, Ana Mari i njezina obitelj Ljutići su živjeli normalnim i sretnim životom. Bolest je sve preokrenula jer je liječenje Ane Mari iziskivalo vrijeme i brigu o njoj i djeci. U međuvremenu je dobila rješenje o trajnoj nesposobnosti za rad te prima invalidsku mirovinu u iznosu od 2100 kuna. Dino radi pola radnog vremena kako bi mogao brinuti o supruzi te dvogodišnjem Matiasu i četverogodišnjem Marku, donosi Net.hr.

U listopadu se Dino obratio javnosti zamolivši dobre ljude za pomoć kako bi prikupio 500.000 kuna potrebnih za terapiju (kognitivnu neurorehabilitaciju) svoje supruge.

“Našli smo zainteresiranu kliniku i liječnike, a njihova je procjena da bi neurorehabilitacija trajala minimalno godinu dana. Kada je mozak u pitanju, vremena ima tri godine da se spasi što se spasiti dâ, a nama su dvije godine već prošle. Klinike u inozemstvu tu nam ne mogu pomoći jer radi se o vježbama koje se izvode na hrvatskom, tako da ovisimo samo o ovoj jednoj ponudi. U tih minimalno godinu dana vježbanja bili bi uključeni neurolozi, logopedi, fizijatri, fizioterapeuti, psiholozi, psihijatri…”, objasnio nam je tada Dino Ljutić.

‘Tumor je pod kontrolom, psihičko stanje krenulo je nabolje’

S njim smo se čuli ovih dana uoči Božića. Kazao nam je kako je Ana Mari krenula na terapije za svoje psihogene napade.

“Što se tiče tumora – zaustavljen je i pod kontrolom je, a i njezino psihičko stanje je krenulo nabolje. Osjeća se poboljšanje i u koncentraciji i pamćenju”, kaže.

Podsjetio nas je Dino kako su Ani Mari predviđali da neće doživjeti Uskrs 2017. godine, a ona je i dalje s njim i njihovim sinovima s kojima će, iako teško bolesna, dočekati treći Božić otkako je oboljela.

“Iako više nije ista, ona je i dalje inspiracija cijeloj Hrvatskoj, primjer kako se uz pozitivnu energiju i duh mogu pobijediti crne prognoze. Koliko i na koliko – ne želim ni razmišljati, bitno da je tu. Još uvijek prolazi svoju 50+ kemoterapiju, ali kosa je tu, osmijeh ne skida s lica, optimizam ju ne napušta. Ona je priča za cijeli život, a pogotovo u ove dane zajedništva, obitelji i čuda, jer ona je sve to… I bez vas to ne bi bila”, poručio je Dino zamolivši da njegovu poruku proslijedimo javnosti jer Ana Mari i dalje treba pomoć.

Lijekovi, terapije i životni troškovi iscrpili su obitelj. Dino i dalje radi na pola radnog vremena kako bi brinuo o supruzi i sinovima.

‘Djeca žele zdravu mamu, ali te mame više nema’

“Upalile su se, čitam, božićne lampice po gradovima ovih dana. To znači da se približava ono vrijeme kad će moje dječake netko pitati što žele za Božić. Uvijek se pribojavam njihovog odgovora. Što bi, uopće, mogli poželjeti, a da im Ana Mari i ja možemo ispuniti? Svoje zdravlje, čitav svoj život, već im je dala. I dala bi im opet, ali oni sada žele zdravu mamu. Onu koja njurga oko razbacanih igračaka, koja peče palačinke subotom i trči u vrtić s posla s kinder-jajetom u ruci. Te mame više nema. Ima mama koja se trudi, ulaže goleme napore da bude tu. Mama koja svakodnevno pije gomile lijekova. Pije ih, jer želi živjeti i želi gledati svoje dečke s prozora kako dolaze iz vrtića! Što bi još mogli poželjeti? Igračku možda? Naravno, djeca su, ne znam hoće li biti za igračke. Oni lijekovi, skupi su. Što ja želim? Želim da Ana Mari bude tu. Želim da našim dječacima ništa ne fali. Želim da se normalno smijemo, kukamo i plačemo kao normalna obitelj. Želim joj priuštiti najbolje liječenje. Želim da jedan dan ne moram birati između plaćanja računa, kupnje lijekova i hrane i kupnje igračaka za dečke”, kaže Dino za Net.hr.

Dodaje da više od ičeg želi Anu Mari kakva je bila nekad, da želi “dane bez napada i pipanja pulsa i noći bez boli i dizanja na svaki njen uzdah”.

“Odustao sam od skupih liječenja. Novca nema. Njen život nikome osim nama ne vrijedi dovoljno”, kaže na kraju.

Svi koji žele hrabroj mami Ana Mari i njezinoj obitelji pomoći, mogu to učiniti uplatom na račun:

IBAN: HR 6923600003118377632 u Zagrebačkoj banci (na ime Dino Ljutić)

ili

ZABAHR2X (SWIFT za uplate iz inozemstva)

opis plaćanja: donacija

poziv na broj: 00 111

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...