Blagdani će biti topli i sunčani, Vakula otkrio kada nastupa promjena

Nakon neobično toplog i kišovitog razdoblja, ne toliko uobičajenog za prosinac, slijedi nešto period s malo manje oborina, no bijelom se Božiću ipak ne možemo nadati, piše Zoran Vakula za HRT.

Tijekom prosinca u kojem su zabilježena brojna olujna nevremena koja su pak sa sobom donijela materijalne štete, ali i ljudske žrtve, zabilježene su rekordne količine kiše. Primjerice u Krapini, gdje je do danas u 13 sati ukupno izmjereno 127 litara kiše po četvornome metru, te u Makarskoj, gdje je novi, još neslužbeni prosinački rekord čak 267 litara. Do kraja godine oborine će biti zanemarive.

Očekuje se da će Badnjak ipak biti suh, a vjerojatno i djelomice sunčan. Navečer bi moglo pasti malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, a prema ponoći i jutru i u drugim krajevima. U gorju je moguć i slab snijeg.

Božić i blagdan svetoga Stjepana donose ipak nešto više oborina, no očekuje se da će one biti većinom slabe i kratkotrajne. Ni vjetar ne bi smio stvarati velike probleme, osim vjerojatno podno Velebita, gdje će od četvrtka puhati povremeno jaka bura s olujnim udarima.

Bit će i dalje relativno toplo, ali uz temperaturu zraka ipak bližu prosječnoj nego prošlih dana. Kao i brojnih prethodnih godina, snijeg u ovo vrijeme u nizinskoj Hrvatskoj javlja se rijetko pa će nas tako i ove godine zaobići, piše Vakula za HRT.

Badnjak

Na Jadranu će biti pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro moguća magla i slab mraz,  uglavnom na zapadu, djelomice sunčano, prognoza je državnog Hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak.

Poslijepodne i navečer uz više oblaka. Vjetar većinom slab, na istoku će umjeren do jak sjeverozapadnjak slabjeti. Na Jadranu ujutro uz obalu bura, zatim umjeren sjeverni i sjeverozapadni, poslijepodne na sjevernom dijelu jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 8 i 13, na Jadranu od 12 do 16 Celzijevih stupnjeva.

U Badnjoj noći uz prolazno naoblačenje mjestimice može biti slabih oborina, osobito u gorskim i istočnim krajevima te u Dalmaciji. Temperatura zraka između 0 i 5, na Jadranu od 7 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Božić

Ugodna temperatura između 1°i 15° Celzijevih čeka nas i na Božić. Na Jadranu će biti pretežno sunčano.

U unutrašnjosti će biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a uz više oblaka moguće su slabe oborine, uglavnom u sjevernim i istočnim krajevima. Ujutro je u unutrašnjosti moguća magla. Vjetar slab, u istočnim krajevima te na Jadranu umjeren sjeverozapadni, prema otvorenom moru mjestimice i jak.

Najniža jutarnja temperatura između -2 i 4, na Jadranu od 6 do 11. Najviša dnevna uglavnom između 7 i 12, na Jadranu od 12 do 16 °C, piše DHMZ.

Štefanje

Blagdan sv. Stjepana u četvrtak slijedit će prethodne dane, no najvjerojatnije će donijeti više sunca. Tokom dana bi trebalo biti sunčano s prosječnim temperaturama između -1 °C u jutarnjim satima i 13°C. Više temperature i malo više sunca grijat će jug zemlje, Istru i Dalmaciju.

Vjetar će biti uglavnom slab, umjeren sjeverozapadni, podno Velebita moguća je jaka bura. Temperatura zraka bit će u postupnom padu, osobito ujutro na kopnu, pa mjestimice može biti slabog mraza pri tlu.

U petak se očekuje naoblačenje, a potom i više oborina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...