Broj oboljelih od gripe u porastu, ali prava epidemija dolazi nakon Nove godine

Broj oboljelih od gripe u Hrvatskoj je u porastu. Dosad je laboratorijski potvrđeno više od 300 oboljelih, a svi su zaraženi virusom tipa A H1N1 ili tzv. svinjskom gripom. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju da je realni broj oboljelih deseterostruko veći jer se većina oboljelih sa simptomima gripe ne javlja doktoru niti ide na laboratorijsko testiranje. Gripom su pogođeni svi dijelovi Hrvatske, ali je najviše oboljelih u unutrašnjosti. Najveće stope oboljelih zabilježene su na području Ličko-senjske županije, Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije, 33 oboljela na 100.000 stanovnika, dok je u Primorsko-goranskoj županiji stopa zasad vrlo niska, samo 4,6 na 100.000 ljudi, piše Novi list.

Tek smo na početku

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u kaže kako intenzitet gripe ne popušta, a broj oboljelih je u laganom porastu. Gripa je tek na početku, a pravi se porast očekuje u siječnju, osobito kad se nakon blagdana manja djeca vrate u vrtiće, a školarci u školske klupe. Oni su, naime, najskloniji širenju virusa gripe.

– Ne treba dizati paniku, ova je sezona manje-više slična prošloj, sličan je postotak komplikacija – veli Draženović. Svake je godine tako, jave se komplikacije za određeni postotak osoba koje se razbole, zaključuje. Ove je godine oko 10 posto oboljelih razvilo upalu pluća, a zajedno s drugim komplikacijama, encefalitisom, komplikacijama respiratornog trakta, bubrega, srca, praktički svaki četvrti oboljeli ima komplikacije. Slično je bilo i u prošloj sezoni, kad je gripu dobilo oko 60.000 ljudi. U proteklih nekoliko tjedana otkako su zabilježeni prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj, nije zaprimljena niti jedna prijava smrti zbog gripe i njezinih komplikacija.

Gripa počinje naglo, visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i suhim kašljem, te iscrpljenošću. Liječenje gripe je simptomatsko, a uključuje mirovanje, nadoknadu tekućine te uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja.

Moguće cijepljenje

Budući da je gripa uzrokovana virusima, antibiotici nisu učinkoviti pa se njima mogu liječiti samo bakterijske komplikacije, odnosno upala uha, upala sinusa i pneumonija. One mogu biti uzrokovane virusom influence ili sekundarnim bakterijskim infekcijama, odnosno zajedničkim djelovanjem virusa i bakterija.

Komplikacije su najčešće u dišnom sustavu, u vidu upala uha i sinusa, te pneumonije, ali mogu biti zahvaćeni i svi drugi organski sustavi. Upala pluća je najteža komplikacija influence, jer je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva od ove bolesti. Zato je u slučaju pogoršanja bolesti, bolova u prsima, jake malaksalosti ili povrata bolesti važno javiti se liječniku radi utvrđivanja mogućih komplikacija.

Cijepiti se još uvijek nije kasno. Iz HZJZ-a su javili kako su dodatne doza cjepiva protiv gripe koje su nabavili prošli tjedan, distribuirane liječnicima primarne zdravstvene zaštite te se oni koji žele primiti cjepivo protiv gripe mogu javiti obiteljskom liječniku, ili pak, ako nisu u rizičnim skupinama, kupiti cjepivo u ljekarni te ga aplicirati kod svog liječnika.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...