“Čija frita mirita” u Vrsima; Fritule Marije Predovan odnijele pobjedu

U prekrasnom Božićnom ambijentu, u ulici svetog Mihovila u Vrsima održano je prvo natjecanje u izradi fritula pod nazivom „Čija frita mirita“. Fritule su hrvatska slastica koja nalikuje krafnama, a pripremaju se najčešće u Dalmaciji. Običaj da se rade u danima posta, Badnjak i u vrijeme mesopusta. Vrlo su slične talijanskim zeppolama, no obično im se dodaje liker, rakija i korica limuna, mogu sadržavati grožđice, a posipaju se šećerom. Mogu se pripremati od dizanog tijesta s kvascem ili gušćeg lijevanog tijesta s praškom za peciva. Idejni začetnik ove maštovite manifestacije je Šime Stojak.

– Drago mi je što su mještani prepoznali kvalitetu ove manifestacije te sudjelovali u velikom broju. Imali smo 12 prijavljenih, a akontacija je bila zdjela fritula, kazuje nam zadovoljno Šime.

Natjecatelji su pri prijavi dobili natjecateljski broj kojim su bile označene fritule da bi sve bilo transparentno i prema propisima. Žiri su činili: Milka Nemarić – predsjednica, Branko Maraš (Rojin), Boris Vukić (Gavun), Mladen Maraš i Miro Božić. Nakon isprobavanja svih prijavljenih fritula, žiri nije imao ni malo lagan zadatak. Morali su izabrati tri najbolje vrške fritule. Na treće mjesto, zasjela je vrška nevjesta Antonija Modrić koja je osvojila kalupe za kolače. Drugo mjesto je zauzela njena zaova Ivana Modrić – Đipalo koja je kao nagradu dobila ručni mikser. Očito postoji dobar recept kod Modrića, kad su dvije nagrade otišle u njihove ruke.

Na samom kraju proglašena je „Najbolja frita 2019. godine“, a to je remek djelo zvonarice Marije Predovan koja nije donijela zdjelu nego „pun brod“ – košaru u obliku brodice koja je dupkom bila puna te dalmatinske slastice. Glavnu nagradu – veliki mikser koji će joj dobro doći u kuhinji uručila je zamjenica načelnika Općine Vrsi, Anita Maraš. Marija je djelomično otkrila svoj recept rekavši da je tajna u puno jaja. Zabava je nastavljena do kasnih večernjih sati uz trio Arta, a na inicijativu voditelja večeri, Igora Jelenića Tota zaplesao se i valcer. U Vrsima se u jednoj večeri spojila dalmatinska spiza s Austrijskom tradicijom.

Program Vrškog Božićnog šušura nastavlja se i danas, kad će nastupiti poznati acapella sastav A.K.A. Crescendo. Koncert započinje u 20 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...