Dok je divljao kroz Briševo Ćelić je bio i voditelj Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa

Zamjenik glavnog ravnatelja policije, Josip Ćelić, u ožujku je uhvaćen u prebrzoj vožnji, a vozio je čak triput brže od dopuštenog.

RTL je ekskluzivno objavio snimku presretača iz mjesta Briševo kod Zadra iz koje je vidljivo da je ograničenje 50 kilometara na sat, a automobil je vozio više od 160. Za volanom je bio Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije. Presretač ga je zaustavio i evidentirao.

No, Ćelić je navodno odmah nazvao načelnika zadarske policije i tražio da se njegov prekršaj izbaci iz izvješća i ne bilježi u informacijski sustav MUP-a. Za ovakav slučaj inače je predviđeno oduzimanje vozačke dozvole, ali i drakonska novčana kazna. No, ništa se po tom pitanju nije događalo sve do javne objave sporne snimke.

Glavni u Vladinu uredu za cestovnu sigurnost

Kako je RTL u međuvremenu doznao, a da stvar bude još zanimljivija i (ili) kontradiktornija, Ćelić je u vrijeme dok je jurio naseljenim mjestom 160 kilometara na sat, bio i voditelj međuresorne Radne skupine za praćenje provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Na tu ga je poziciju imenovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović 12. prosinca 2018. godine, što su nam i potvrdili iz MUP-a.

‘Njegovim premještajem na nerukovodeće radno mjesto u Upravi za granicu (policijski službenik za nadzor obavljanja poslova zaštite državne granice), Ravnateljstvo policije iniciralo je izmjene u sastavu navedene Radne skupine koje su stupile na snagu 21. studenog 2019. godine. S obzirom da je razriješen svih zaduženja tako je i u odnosu na navedenu međuresornu Radnu skupinu imenovan drugi zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker’, odgovorili su iz MUP-a.

Zanimljiv je i datum kada su ‘na snagu stupile izmjene u sastavu Radne skupine’, a to je 21. studenog što se gotovo podudara s datutom kada smo MUP-u poslali upit, a to je 22. studenog. Odgovor je stigao nakon šest dana.

Naime, Nacionalni program sigurnosti cestovnog programa, na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, prvi put je donesen odlukom Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj još 1994. godine.

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u travnju 2011. godine donijela nacionalni program u kojem je, između ostalog, kao nositelja odredila Ministarstvo unutarnjih poslova, donosi RTL.

‘Za djelotvorniju provedbu programa ministar unutarnjih poslova imenovat će radnu skupinu na prijedlog ministarstava i stručnih organizacija. U ime Ministarstva unutarnjih poslova kao nositelja programa, imenovat će se voditelj, jedan zamjenik voditelja i dva člana, u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, još jedan zamjenik voditelja i jedan član, u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva pravosuđa, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske, Hrvatskih cesta i Hrvatskog ureda za osiguranje, po jedan član.

Područja djelovanja radne skupine

Članovi radne skupine imaju ulogu stručne ekipe.

Za svoj rad odgovaraju ministru unutarnjih poslova.

Radna skupina ima sljedeće zadaće:

– predlaže financijski plan za proračunsku godinu,
– predlaže plan nabave ministru unutarnjih poslova,
– razmatra izvješće o izvršavanju Nacionalnog programa i predlaže mjere za poboljšanje,
– predlaže i razrađuje programe ili planove aktivnosti,
– prati i daje prijedloge za provedbu planova,
– podnosi Vladi Republike Hrvatske godišnja izvješća o realizaciji Nacionalnog programa zajedno s financijskim izvješćem,
– u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova izvješćuje širu javnost o planiranim aktivnostima i postignutim rezultatima’, navedeno je u točki 7. Nacionalnog programa.

Podsjetimo, nakon što je u listopadu RTL objavio snimku, sada već bivši zamjenik glavnog ravnatelja policije je idući dan kazao kako ne osporava da je prebrzo vozio, ali kategorično odbija da je to pokušao zataškati i ukoliko se to dokaže da će tada podnijeti ostavku.

No, ubrzo je razriješen s dužnosti i to na vlastitu inicijativu. Barem je tako prezentirano javnosti.

“Iako nema elemenata da je Ćelić utjecao na neprocesuiranje prekršaja, iz osobne odgovornosti je s današnjim danom dao zahtjev da ga se razriješi s radnog mjesta. Već je danas raspoređen na niže radno mjesto. Raspoređen je na nerukovodeće radno mjesto u okviru uprave za granice”, rekao je na izvanrednoj konferenciji za medije glavni ravnatelj policije Nikola Milina 28. listopada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...