MMMMM FINOOOOO

Donosimo najbolji recept za vanilin kiflice i 3 najčešće pogreške koje treba izbjeći

Pixabay/ZARAPIX
Tamni način

Dolaze nam blagdani, pa će se neki tipični kolači ponovno naći na trpezi. Jedan od njih su vanilin kiflice, sitne i mirisne i neizostavne u mnogim kućama. Nema šanse da ne pojedeš jednu, dvije svaki puta kad prođeš pokraj tanjura krcata kiflicama.

Svatko tko tradicionalno peče vanilin kiflice ima svoj recept ili pokoji trik jer ti mali roščići znaju biti zeznuti – budu previše lomljivi i mrve se ili pak prečvrsti (teško je postići idealnu prhkost), lako se prepeku pa su gorki.

Za sve koji s godinama nisu izbrusili vlastitu savršenu tehniku i recept nudimo ovaj vrlo, vrlo stari i više puta provjereni. Isto tako, ovdje su i 3 najčešće pogreške koje se potkradu s vanilin kiflicama i savjeti kako ih izbjeći.

Sastojci

Za tijesto:

  • 28 dkg brašna
  • 21 dkg putra
  • 17 dkg sitno mljevenih oraha
  • 10 dkg šećera
  • 1 cijelo jaje

Za posip:

  • mješavina vanilin šećera i šećera u prahu

Imate li problema s ovime…?

Tijesto se raspada za vrijeme pečenja

Ako za vrijeme pečenja baciš pogled u pećnicu te vidiš kako se tijesto raspalo, uglavnom je već prekasno. Trebaš djelovati prije pečenja! Kako bi tijesto bilo čvrsto i kompaktno, preporučuje se omotati tijesto koje si zamijesila prozirnom folijom te potom staviti na sat vremena u hladnjak.

Ako želiš biti još sigurnija, možeš oblikovane kiflice staviti prije pečenja još jednom u hladnjak. Inače, kiflice oblikuj što sitnije. Jest da je puno posla, ali nema većeg gušta nego kad ih možeš pojesti u jednom zalogaju.

Vanilin kiflice su previše suhe

Moraš se točno pridržavati recepta i uputa za pečenje. Kiflice se peku izuzetno kratko. Naša je preporuka 180°C, najviše 10 minuta, a najbolje je da ih cijelo vrijeme držiš na oku, kao dvostruko “osiguranje”.

Kad vrhovi postanu malo tamniji, znači da su gotove. ko se bojiš da će ti “pobjeći i prepeći se, možeš ići i na nižu temperaturu, ne smiju peći na više od 175 stupnjeva, pa imaš koju minutu više. Kad ih vadiš iz pećnice, normalno je da su još malo mekane. Otvrdnut će za nekoliko minuta.

Kiflice se lome i mrve

Nakon što si izvadila kiflice iz pećnice, ne smiješ ih odmah dirati i slagati u posude. Dok su vruće, vanilin kiflice se lako lome.

Ostavi ih da se malo ohlade prije nego ih ideš skidati sa lima. Kad se malo ohlade, ali su još uvijek tople, uvalja ih i mješavinu vanilin šećera i šećera u prahu, piše Miss7.

Ostavi komentar koristeći Facebook