Dvoje Virana zabilježilo stoto i pedeseto darivanje; “Krv darujemo iz humanih razloga i vlastitog zdravlja”

Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi uoči blagdana Božića nije bila najmasovnija i rekordna kao lanjska, ali je za virske darivatelje bila uvijek najljepša. Postoji i dodatni razlog: Željko Obradović darovao je krv stoti put, a Ljiljana Kapović pedeseti. Zaslužene plakete dobit će na proljeće prilikom sljedeće akcije darivanja krvi, a dotad će među virskim darivateljima uživati u slavi. Željko će u međuvremenu i proslaviti 61. rođendan i imendan.

– Vrlo brzo, već 27. prosinca – kaže nekadašnji željeznički strojovođa i Slavonac koji od 2013. godine ima virsku adresu, ne računajući prethodnih trideset godina koje je na Viru povremeno provodio sa svojim roditeljima. Prvi put je gospodin Željko darovao krv daleke 1977. prilikom odsluženja vojnog roka u JNA, a od tada do jubilarnog darivanja na otoku, gotovo da nema mjesta u Hrvatskoj gdje nije pristupio akcijama. Pula, Zagreb, Zadar, Medulin, Rovinj i posljednjih šest godina na Viru – to su destinacije kojih se na brzinu sjetio.

– Darujem krv iz humanih razloga, odnosno da moja krv, ako zatreba, pomogne onomu komu treba, ali i zbog vlastitog zdravlja. Nemam neki drugi posebni razlog. Jednom sam darovao krv, pa se tako nastavilo. Gdje god sam se našao, davao sam krv, naravno ako je u tom trenutku bila organizirana akcija darivanja – prenosi nam Željko svoj entuzijazam. S istim dobrim namjerama i plemenitim duhom svim virskim akcijama darivanja krvi, ali i drugim brojnim humanitarnim aktivnostima virskog UDDK-a, pristupa gospođa Ljiljana. Zaposlenica je općinskog poduzeća Vir održavanje i od prvog dana članica nekadašnjeg virskog aktiva, a sada Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir.

– Motivirana sam prvenstveno humanim razlozima, jer bi mi bilo drago da nekome pomogne ili mu spasi život. To nije mala stvar, a na svoju prvu akciju darivanja krvi odlučila sam se zbog tate Vladimira koji je bio dugogodišnji darivatelj sa 75 akcija darivanja. Tada sam imala dvadeset godina – sjeća se Ljiljana svojih početaka, a oboje virskih humanitaraca imaju samo lijepe riječi za virsku udrugu u kojoj djeluju.

– Vidio sam ih puno, pa mogu kazati kako je virska zaista dobro organizirana – kaže Željko, dok Ljiljana, koja je s radom virske udruge upoznata od prvog dana, ističe njezine visoke standarde i domete.

– Malo tko ima udrugu darivatelja kakvu ima Vir. Sudjelujem u svim akcijama i drugim aktivnostima, pa znam koliko se truda i ljubavi ulaže – dodaje.

Njihovim lijepim riječima najbolje svjedoče brojni Polačani koji se redovito odazivaju na virske akcije, pa je tijekom sinoćnje akcije darivanja desetak Polačana, prijatelja tamošnjeg Lovačkog društva Polača, došlo do otoka. Svi ističu: u prvom redu zbog prijateljstva s predsjednikom virske udruge Goranom Vickovićem.

– Možda nam ova akcija nije bila tako masovna kao prošlogodišnja, ali vrijeme je viroza i prehlada zbog čega mnogi naši članovi nisu mogli pristupiti akciji – kaže predsjednik Vicković. Ipak, brojka od 65 članova i prijatelja virskog UDDK-a koji su pristupili akciji nije bezazlena, kao niti njih 52. koji su uspješno odradili akciju, a potom se i družili na večeri u restoranu Kotarina.

Organizaciju akcije darivanja, uz predsjednika Vickovića, odradile su članice virskog UDDK-a Nikolina Radeljak, Ljiljana Kapović, Alida Bulić Cvitkušić i Ivana Šoše, a provedena je u vijećnici Općine Vir uz pomoć zadarskog Crvenog križa i Odjela transfuzije Opće bolnice Zadar. Generalni sponzor akcije bila je Općina Vir uz sponzorstvo općinske destinacijske kompanije Vir turizam i restorana Kotarina, kao i virske pekarne Kod Pere i grafičko-dizajnerskog studija Župančić.hr. Ovom je akcijom stavljena „točka na i“ u godini u kojoj je virski UDDK postao najuspješnija županijska darivateljska udruga. Pored uobičajenih aktivnosti UDDK Vir je organizirao te sproveo cijeli niz humanitarnih akcija – od pomoći obiteljima slabijeg imovinskog stanja kojima je na Viru bilo osigurano besplatno ljetovanje i suradnje sa Zakladom Ana Rukavina, do prikupljanja čak dvije tone pomoći u hrani i kućanskim potrepštinama koje su virske obitelji donirale za korisnike Pučke kuhinje Caritasa Zadarske nadbiskupije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...