Evo što predstavlja svaka svijeća na adventskom vijencu

Adventsko razdoblje ili došašće, kako se naziva u liturgiji, vrijeme je pripreme za sam Božić odnosno Isusovo rođenje. Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, u sebi krije određenu simboliku te navodi na to što bismo trebali osvijestiti u sebi tih dana. No neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, advent pruža dobru priliku da pobliže upoznamo sami sebe.

Naime, kao što je spomenuto, svaka adventska svijeća ima simboliku: paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge mir, treće ljubav, a paljenje posljednje svijeće simbol je radosti.

Smatra se kako je taj običaj započeo njemački luteranski pastor Johann Hinrich Wichern koji je tome pridodao i određene boje, pa su prve tri svijeće bile ljubičaste, a posljednja crvena.

No ono što je važnije od paljenja svijeća, strogog držanja običaja ili težnje da najljepše dekoriranim adventskim vijencem jest ono na čemu sami možemo poraditi i tako si dati najveći dar.

Prvi adventski tjedan: NADA I VJERA

Prvi tjedan adventa vezan je uz vjeru i nadu, no to ne mora biti vezano uz određenu religiju. Štoviše, nada i vjera trebale bi se kriti u nama neovisno o tome što radimo i vjerujemo li u nekog boga ili ne.

Vjera u samoga sebe nešto je što pokreće čovjeka i navodi ga na ostvarenje snova koji su se možda još do jučer činili nemogućima.

Navodi nas da možemo biti što god poželimo: vrsni poduzetnici, najbolji učitelji, predani liječnici, maratonci, umjetnici – što je god u nama. Naprosto si, barem u ovom razdoblju, dopustite da vjerujete u sebe. Ne postavljate si mentalne granice. Jednom kad odlučite kojim putem želite krenuti kako biste ostvarili svoje snove, nada i vjera su te koje će vas nositi na ostatku putovanja.

Drugi adventski tjedan: MIR

Iako je mjesec prosinac mnogima najdraži u godini, činjenica je da može biti i vrlo stresan. U nastojanju da odaberemo najbolje poklone, ispečemo savršene kolače ili postavimo bajkovite fotografije na društvene mreže, često možemo iskusiti frustraciju. Tome ne pomažu ni velik gužve u trgovinama, kaos u prometu ili očekivanja obitelji.

No važnije od toga što se događa oko nas je ono što se događa u nama. Na nama je da biramo kako ćemo reagirati na određenu situaciju. Ključ uspjeha krije se u tome da naučimo kako opraštati i sebi i drugima.

Ne moramo biti savršeni, a još manje očekivati od drugih da budu takvi. Otpustite (pre)visoka očekivanja i imajte na umu da bit blagdana nisu pokloni i savršenstvo nego stvaranje posebnih trenutaka koje ćemo zauvijek pamtiti. Frustraciju, ljutnju i krivnju ostavite u studenom. Duboko udahnite i prepustite se životu.

Treći adventski tjedan: LJUBAV

Često se kaže da je ljubav ta koja pokreće svijet. I potpuno se slažemo s time, neovisno o tome radi li se o partnerskoj, roditeljskoj, bratskoj ili prijateljskoj ljubavi. Ono što je posebno čarobno u prosincu je to što smo spremniji nego ikada dijeliti ljubav s drugima, čak i s onima koje ne poznajemo, ali osjećamo da im je ljubav potrebna. To se naročito vidi u sklopu mnogih humanitarnih akcija kojima obiluje adventsko razdoblje iako bi tako trebalo biti tijekom čitave godine.

Zato iskoristite taj impuls za davanjem sebe i širenjem ljubavi koji svi osjećamo ovih dana. Recite bližnjima koliko vam je stalo do njih, pružite ruku strancu, pomognite beskućniku, nasmiješite se studentima koji u vilenjačkim odijelima zarađuju svoj džeparac, posjetite azil i udomite ljubimca. Sve će vam se to stostruko vratiti.

Četvrti adventski tjedan: RADOST

Tik prije samog Božića pred nama je tjedan koji obilježava radost. Blagdanska događanja gotovo su na svom vrhuncu, a osjećaj one posebne čarolije može se itekako osjetiti u zraku. Zato su ti dani idealni da si naprosto dopustite biti radosni i zahvalni na svemu što imate.

Što smo zahvalniji, to smo radosniji i privlačimo više pozitivnih stvari u naš život, a to će opet posljedično donijeti još više sreće. Budite radosni i dijelite svoju sreću s drugima. Život je prekratak za išta drugo, piše Zadovoljna.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...