Fešta zdravog načina života postat će tradicija; Trčali su mladi, stari, djeca, roditelji, bake, djedovi, braća i sestre

Možda neće pamtiti, ali će mu vjerojatno jednog dana pričati kako je bio najmlađi sudionik na utrci Zadar Christmas Run od Puntamike do adventskog trga u Zadru. S obzirom da je bio u kolicima, petomjesečnog Viga Letinića njegova je baka Simeona Brčić, članica Škole trčanja Zadar, dovela do postolja. Pored njega stajao je sedam desetljeća i još koju godinu stariji Andrej Tkalčić. To je bila slika koja je najljepše opisala nedjeljni festival sporta, rekreacije i zdravog načina života, a sve su to poruke zadarske božićne utrke.

– Motiv mi je trčanje i zdrav način života, a ja sam nagovorila, motivirala i dovela oboje, unuka Viga i Andreja – kazala je gospođa Simeona. Utrka je na startu u pravom šarenilu i crvenilu božićnih kapica i majica okupila čak 609 prijavljenih sudionika iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Mađarske i Italije, a na cilj ih je došlo 472. Prvi i apsolutni pobjednik utrke bio je Ivan Bulić iz Atletskog kluba Dubrovnik s odličnim vremenom 15:49. Bulić je za 11 sekundi bio bolji od drugoplasiranog klupskog kolege Ante Živkovića te za 40 sekundi od omiljenog domaćeg trkača Ivana Pikunića iz Atletskog športskog kluba Rogovo iz Svetog Filipa i Jakova.

– Vjetar me je malo povukao, otežao je utrku, ali sve u svemu mogu kazati kako je utrka bila odlična. Zadovoljan sam ostvarenim vremenom, pogotovo jer sam u pripremama za maraton – osnovni je dojam pobjednika Bulića koji će skoro na prvi Splitski maraton, pa će dotad zbrajati i oduzimati kilometre u pripremi utrke.

– Trenutno radim samo dužine, ne i brzinske utrke, ali ostvarenim vremenom sam zadovoljan. Pobjeda uvijek donosi zadovoljsvo – još je kazao Dubrovčanin. Pobjeda u konkurenciji žena otišla je u ruke Nikolini Stjepan iz atletskog kluba Svetice, a stazu od 4.950 metara istrčala je za 18:08, ili minutu i 10 sekundi brže od drugoplasirane Ljiljane Mišlov Brkić iz zadarskog Maraton kluba Festina Lente. Samo sekundu sporija bila je trećeplasirana Ema Justić, sjajna mlada tenisačica iz Teniskog kluba Zadar 08. S obzirom na ostvarenu prednost, više od minute, pitanje za pobjednicu bilo je – je li umorna i iscrpljena?

– Nisam se umorila, jer sam u treningu i spremna za utrke. Moram priznati kako je atmosfera bila inspirativna. Izuzev velike hladnoće, zaista je sve bilo super – kazala je pobjednica utrke Zadar Christmas Run koja je pokazala svu sportsku i događajnu raskoš, pa je konačna poruka od organizatora ove utrke bila vrlo jednostavna:

– Vidimo se sljedeće godine na utrci Zadar Christmas Run 2020. godine – poručio je utemeljitelj Škole trčanja Zadar Jure Šango. Tako je sportski dio cijele priče opisan s pobjednicima i nagrađenima sa sponzorskim poklon bonovima, dok je rekreativni dio ovog sportskog i božićnog eventa sadržan u činjenici da su ga punim srcem trčala djeca, njihovi roditelji, djedovi i bake, stari i mladi, braća, a pronašli smo i dvije sestre. Ivanka Vuksan Ćusa i Mirela Ledenko, dame u najboljim pedesetim godinama, nisu štedjele volju niti obuću. Gospođa Mirela pregazila je stazu za oko 28 minuta, a godinu dana starija Ivanka za nešto manje od 32 minute. No rezultat je ionako bio u drugom ili trećem planu.

– Rado smo se uključile u utrku i manifestaciju kako bi podržale trčanje kao način zdravog života. Već smo nekoliko godina u Školi trčanja Zadar, pa se rado odazivamo ovakvim događajima – poručile su sestre Mirela i Ivanka. Događaj su organizirali Škola trčanja Zadar, Triatlon klub Zadar i Sport Zone, dok su partneri utrke Grad Zadar, Turistička zajednica Grada Zadra te Turistička zajednica Zadarske županije, a kako je ova utrka bila humanitarnog karaktera, jedan dio sredstava završit će na računu Odjela pedijatrije Opće bolnice u Zadru. Nakon utrke brojne okupljene Zadrane, trkačice, trkače, njihove obitelji i prijatelje zabavljao je legendarni zadarski bluz bend Combo.

Ljiljana Brkić Mišlov bila je najbolja zadarska trkačica

Čast i boje Zadra na utrci najbolje i najuspješnije je predstavljala Ljiljana Mišlov Brkić, čiji će Maraton klub Festina Lente od nedjelje biti bogatiji za božićno srebro. Njezino drugo mjesto najbolji je sportski rezultat zadarskih trkačica i trkača na utrci Zadar Christmas Run.

– Vrijeme je bilo zaista idealno, bez obzira što je malo puhala bura. Staza je također bila više nego dobra, odnosno poželjna za trkače i ne baš zahtjevna za sve druge – Ljiljanin je doživljaj staze koju je istrčala za 19 minuta i 18 sekundi.

– Ovo mi je osobno najbolje vrijeme koje sam ikad istrčala na ovoj dužini. Svakako ću pamtiti Zadar Christmas Run zbog rezultata, ali i zbog prekrasne atmosfere. Start na Puntamici bio je predivan; svi su bili u crvenima kapicama ili haljinicama, odnosno s božićnim detaljima, pa je slika bila fenomenalna – nije krila oduševljenje gospođa Ljiljana.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...