Inspekcija ne zna gdje je mazut otišao, oglasio se i resorni ministar

Umjesto da se u Zrmanji zrcali ljepota krša, po njoj je plivao mazut koji je kiša iz tla istjerala.

“Kad je voda velika, ona uđe u taj kraški kraj i iznese van dio mazuta i njega toliko ima da će to izlaziti 100 godina”, rekao je za Dnevnik Nove TV Ivan Matić iz EKO udruge “Ravni Kotari”.

Mještani godinama upozoravaju na ovaj problem, još otkad je početkom 1980-ih zatvorena tvornica glinice u Obrovcu.

“Pri sanaciji samog postrojenja glinice, tu su se nalazili veliki rezervoari mazuta. To je po nekakvoj procjeni, izračunali smo, moglo biti negdje oko 400 kubika koji nije iskoristiv”, rekao je Matić.

Opasni je otpad, prema svemu sudeći, završio u podzemnim kanalima i to u kraju koji upravo na ljepoti rijeke Zrmanje piše svoju turističku priču.

“Snimljene su nebrojene promotivne reklame, između ostalog i Winnetou, a da sad turist dođe imao bi što i vidjeti”, rekao je ekološki aktivist Igor Jurčević.

Osim u Obrovcu, onečišćenje su vidjeli i stanovnici obližnjih mjesta. Naime, mazut je ovoga puta doplivao i do Novigradskog mora. Ni vodopravna inspekcija ne zna gdje je mazut otišao. Iako za problem znaju, zbog nabujale rijeke i visokog vodostaja, do Zrmanje nisu mogli.

“Kanjon rijeke nije bilo moguće obići ni plovilom, jer je voda izrazito brza”, stoji u odgovoru Državno inspektorata.

No obišli su, kažu, dio uz obalu Novigradskog mora i na pučini nisu vidjeli tragove masnoće. Izgleda da o razmjerima onečišćenja nisu ni obavijestili resornog ministra.

“Onaj tko je to zabilježio, tko god je to registrirao, ima obavijestiti Državni inspektorat i Državni inspektorat postupa u skladu s tim”, rekao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Oni su, poručuju, nakon izlaska na teren, o svemu usmeno obavijestili Hrvatske vode.

“Hrvatske vode trenutačno obavljaju pojačani nadzor cijele dionice od Obrovca do Novigradskog mora, od strane vodočuvara”, stoji u odgovoru Hrvatskih voda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...