Još traje sastanak Vlade i Sindikata; Večeras će se znati ima li sutra nastave, na stolu nova ponuda

Predstavnici sindikata obrazovanja u štrajku došli su u nedjelju u 15 sati u Banske dvore na nastavak pregovora s Vladom poručivši da je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk – koeficijent.

No, sastanak nije odmah počeo nego su sindikati prvo dva sata imali konzultacije jer su dobili novu ponudu Vlade o kojoj su morali razgovarati, pišu 24 sata. Nakon konzultacija, za Vladin stol su sjeli oko 17 sati.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je uoči sastanka da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora.

S obzirom da je nedjelja i da je ovaj sastanak sazvan tako da imamo mogućnost, prije svega, naći brza i hrabra rješenja, da učenici čim prije krenu u školu – u tom smjeru trebamo svi raditi, izjavila je Divjak ispred Banskih dvora.

Apeliram na sve da danas bude taj dan da se konačno dogovorimo. Vidjeli ste i sami da su zaostaci u školama takvi da iziskuju brza i hrabra rješenja, rekla je ministrica koja će sudjelovati na sastanku, zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako sindikati očekuju i vjeruju da Vlada danas ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učenici sutra vrate u klupe.

Kakva je, vidjet ćemo, kratko je dodao.

Ključna riječ koja može zaustaviti štrajk je – koeficijent, poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Sindikati su složni, štrajk se nastavlja ako danas ne bude dogovora

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić ustvrdio je kako sindikate nitko nije uspio razjediniti tijekom mjesec dana – pa neće niti danas. Rekao je i da od prvog trenutka vjeruje da će Vlada popustiti, ali i da se štrajk sigurno nastavlja ukoliko danas ne dođe do dogovora.

Sastanak čelnika sindikata obrazovanja u štrajku i predstavnika Vlade najavljen je za 15 sati u Banskim dvorima. Sindikat hrvatskih učitelja objavio je da im je stigao poziv.

Podsjetimo, zaposleni u osnovnim i srednjim školama odbili su ponudu Vlade. Sindikati traže povećanje koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada nudi povećanje plaće u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Premijer Andrej Plenković jučer je rekao da će i dalje razgovarati sa sindikatima.

Mi ne samo da smo bili za kompromis, nego smo i dali paket rješenja. I drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima o koeficijentima artikuliranim kroz medije, kazao je Plenković.

Inače, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, javlja Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...