Kada će Horvatinčić u Remetinec? Moglo bi se dogoditi i da izbjegne odlazak u zatvor

Nakon što je Tomislavu Horvatinčiću potvrđena presuda od četiri godine i 10 mjeseci zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je život izgubio talijanski bračni par, pitanje je kada će ovaj zagrebački poduzetnik na odsluženje zatvorske kazne. Iako ne postoji neki propisani rok, ako sve bude ‘po špagi’, to bi se moglo dogoditi za mjesec-dva. No zakon omogućava i odgodu odlaska u zatvor.

Kako je za tportal.hr potvrdio glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković, drugostupanjska presuda Horvatinčiću donesena je u ponedjeljak.

Ona je, kaže, već otpremljena sudu koji je sudio Horvatinčiću u prvom stupnju, a to je Općinski sud u Šibeniku. Tek kada oni dobiju presudu o njoj obavještavaju stranke u postupku.

Iako osuđenik još, dakle, nije mogao dobiti službenu obavijest, vijest je iscurila u javnost. To nepoštivanje procedure razljutilo je jednog od Horvatinčićevih odvjetnika Veljka Miljevića. ‘Ajde, gdje vam piše da je potvrđena presuda, tko vam je to rekao?’ pitao je kada smo ga nazvali.

Bilo kako bilo, vijest da je Horvatinčiću potvrđena kazna zatvora od četiri godine i deset mjeseci zatvora poznata je iako ju on nije još dobio.

Niti glasnogovornik Županijskog suda u Zadru ne želi otkriti kolika je kazna Horvatinčiću, već samo da je presuda donesena, no mediji neslužbeno doznaju da je odbijena žalba i Horvatinčićeve obrane, ali i tužitelja, te je potvrđena visina kazne koju je odredio Općinski sud u Šibeniku.

Pitanje je samo kada će ovaj kontroverzni poduzetnik biti odvezen u Remetinec. Iskusni odvjetnik Krešimir Vilajtović objasnio nam je proceduru koja slijedi nakon donošenja drugostupanjske presude.

Presuda se dostavlja sucu izvršenja nadležnog županijskog suda koji se određuje prema mjestu prebivališta ili boravišta osuđenika. To je, prema dostupnim informacijama, Zagreb, stoga presuda mora stići i na zagrebački Županijski sud. ‘Sudac izvršenja poziva osuđenika i uručuje mu rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne. U našem pravnom sustavu prvo se upućuje u Remetinec, u kojem se provodi tzv. dijagnostika, te se određuje koja je kaznionica primjerena’, kaže Vilajtović za tportal.hr.

Osobu osuđenu na kaznu zatvora u trajanju duljem od šest mjeseci sudac izvršenja rješenjem će uputiti u Centar za dijagnostiku u Zagrebu, u kojem se obavlja medicinska, socijalna, psihološka, pedagoška i kriminološka obrada zatvorenika, stoji u detaljnom opisu na stranicama Ministarstva pravosuđa.

U Centru za dijagnostiku u Zagrebu boravi se u prosjeku četiri tjedna te se na temelju obavljenih poslova utvrđuje klasifikacija zatvorenika, donosi prijedlog pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora i predlaže kazneno tijelo u kojem će zatvorenik izdržavati kaznu zatvora. Odluku o kaznenom tijelu (zatvoreni, poluotvoreni ili otvoreni uvjeti) u kojem će zatvorenik nastaviti izdržavati kaznu zatvora donosi Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Vilajtović kaže kako ne postoji neki određeni rok u kojem osuđenik od trenutka donošenja drugostupanjske presude mora biti otpravljen na izdržavanje zatvorske kazne. ‘No iz mojeg iskustva, ako je sve ‘po špagi’, neki prosjek je između 30 i 60 dana od presude do odlaska u Remetinec’, kaže nam Vilajtović.

Odgoda odlaska iza rešetaka

U praksi ipak nikada nije sve jednostavno. Naime, Zakon o izvršavanju kazne zatvora omogućuje odgodu odlaska iza rešetaka.

Kada osuđenik dobije rješenje o izdržavanju zatvorske kazne, u roku od tri dana može tražiti njezinu odgodu. Zakon navodi neke razloge, poput smrti člana obitelji, završetka školske godine ili polaganja ispita, trudnoće, skrbi za djecu, teške akutne bolesti ili pak znatnog pogoršanja kronične bolesti za čije liječenje nema uvjeta u zatvoru ili kaznionici.

Sveukupna odgoda izdržavanja zatvorske kazne može ukupno trajati najdulje 20 mjeseci, osim u potonjem slučaju, piše tportal.hr.

Hoće li se Horvatinčić i njegov odvjetnički tim pozvati upravo na moguće loše zdravstveno stanje osuđenika, za sada nije poznato. No treba se prisjetiti da na izricanje prvostupanjske presude u ožujku ove godine nije došao jer je bio bolestan. Da je tada osuđen na samo dva mjeseca višu kaznu, automatski bi morao biti pritvoren.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...