“Lex Daruvarac”; Odvjetnici: “Ulica nam mijenja zakone!”, Bošnjaković ga i dalje čvrsto brani

Kao što smo nedugo pisali, s prvim danom 2020. godine na snagu stupa novi Zakon o kaznenom postupku po kojemu će istražni zatvor moći trajati znatno duže nego sada.

Do izmjena je došlo dobrim dijeom zbog slučaja zloglasnog nasilnika iz Zadra Darka Kovačevića zvanog Daruvarac, koji je brutalno pretukao djevojku u jednom zadarskom kafiću pa potom bio pušten na slobodu do pravomoćnosti presude.

Neki hrvatski odvjetnici smatraju da su novim ZKP-om povrijeđena prava osumnjičenih.

“Sve je naopako. Nažalost, ulica nam počinje određivati što će biti u Kaznenom zakonu i zakonu o kaznenom postupku i to stvara jednu veliku pravnu nesigurnost. Mislim da nismo pravno sigurna država što se tiče postupka pred sudovima i načina na koji se zakoni donose”, kazala je za RTL odvjetnica Nika Pinter.

Isto mišljenje dijeli i bivši sudac, sada odvjetnik Rafael Krešić. On tvrdi da su u izmjene ZKP-a ušlo ishitreno jer će, kaže, istražni zatvor praktički biti izjednačen sa zatvorskom kaznom, iako su to dvije potpuno različite stvari.

“Maksimalno trajanje istražnog zatvora bilo je ograničeno iz razloga koji su vrlo razumni. Jedan od razloga je da se minimalizira šteta koju će država plaćati u slučajevima ako netko nakon 5, 7 ili 10 godina bude u konačnici oslobođen u kaznenom postupku. Bojim se da se premalo pažnje dalo tom problemu”, smatra Krešić.

Bez obzira na sve kritike, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković uvjerava da će novim zakonom institut istražnog zatvora biti uređeniji.

“Mi smo samo malo bolje i jasnije definirali to “istražni zatvor” za kaznena djela gdje je kazna zapriječena pet ili više godina. Danas je to puno jasnije. Onaj tko je osumnjičen za djelo kojem je predviđena zapriječena kazna pet ili više godina, u principu nakon isteka tog roka od pet godina neće moći biti u pritvoru”, kazao je za RTL ministar Bošnjaković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...