Maturanti nakon štrajka u strahu: “Sve moramo sami, to će se pokazati na državnoj maturi”

Nakon što konačno više ne trebaju zbrajati koeficijente i osnovice, nastavnici sada imaju za zbrajati stranice propuštenog gradiva. Dok većina misli da djeca neće biti zakinuta te da će stići sve obraditi, u najvećem strahu su maturanti. Zbog najavljenog skraćivanja praznika nije svejedno ni roditeljima u planiranju godišnjih odmora.

Maturanti ponavljaju kod kuće

Tvrtko je zadnji put u svoju školu ušao prije otprilike mjesec dana. Tada je još bilo kakve-takve nastave, no od tada dane do mature krati ponavljajući gradivo kod kuće.

”Ja idem na pripreme za maturu tako da s te neke strane sam uspio nekako uhvatiti taj ritam. Ali nije dobro što se štrajka, nas učenike nitko ništa ne pita, a da nema nas, oni ne bi imali kome predavati”, izjavio je za RTL maturant Tvrtko Tunjić.

Htio bi upisati pravni fakultet. Za svoj rezultat na maturi ne strahuje toliko jer vjeruje u sebe, ali ako će im se produljivati školska godina, misli da bi se trebala pomaknuti i matura.

”Ne daju nam nikakve zadatke, sve moramo sami, a to nije dobro jer će se to pokazati izrazito na državnoj maturi. Kad rezultati budu još lošiji, onda će se opet nekoga kriviti”, komentirao je Tunjić.

”Kad ima volje, ima načina”

I profesorica informatike Biljana Pavelić iz Druge ekonomske škole u Zagrebu u svih 36 dana bez nastave skupila je dosta toga za nadoknaditi, ali misli da nije ništa nepremostivo.

”Nisu imali nastavu 16 dana, imali su sasvim dovoljno vremena da ponove gradivo koje su trebali od prvog do četvrtog, a ovo vrijeme koje im je preostalo, sigurno će biti dovoljno za onaj dio gradiva koji obrađuju u 4. razredu. Mislim da to ne bi trebao biti nikakav problem, jer kad ima volje ima i načina”, rekla je profesorica Biljana Pavelić.

Roditelji osnovnoškolaca koji su bili u dnevnom boravku za vrijeme štrajka, morat će ga platiti kako je i dogovoreno. Djeca koja se inače hrane u školskoj kuhinji, ovoga mjeseca uplatnice neće dobiti.

”Od ravnateljice imamo mail, tko nije bio na prehrani neće ni platiti, normalno”, kazala je majka školarca Anita Krajinović.

Ako će se prema najavama praznici skraćivati zbog nadoknade, neki se boje da će morati odgoditi godišnje odmore.

”I nju i mene je strah hoće li se morati produživati na ljeto, to nam je najveća panika”, rekao je otac školarke Davor Turkalj za RTL.

Drugi pak misle da bit će vremena i za godišnji i za učenje.

”Čujem stalno pričaju da djeca pate. Djeca sad uopće ne pate. Mislim oni su djeca, oni vole biti doma, oni vole da se štrajka. Mi odrasli znamo da je bolje da idu u školu, tako da oni nisu po meni ništa posebno izgubili, gradivo će nadoknadit sigurno. Mislim da neće bit problema na kraju”, rekao je otac Neven Karković.

Neradnih mjesec dana svi će brzo zaboraviti, jer ovo je bio zadnji dan štrajka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...