Mavra i Jusup pred put u Novo Mesto: “Pokazali smo da možemo igrati s najjačim ekipama u ligi”

Košarkaši Zadra u sklopu 13. kola ABA lige putuju u Sloveniju na gostovanje u Novom Mestu protiv Krke.

Posljednju utakmicu u 2019. godini na redovnoj konferenciji za medije najavili su razigravač Zadra Dominik Mavra i trener Danijel Jusup.

“Mislim da Zadar treba pobijediti.” – odgovorio je Mavra na pitanje što Zadar mora napraviti u ovoj utakmici i nastavio…

“Mislim da nam svima mora jedino pobjeda biti na pameti. Jasno je da ta pobjeda važi duplo u borbi za opstanak. Mislim da moramo doći gore i pobijediti.”

Prethodne sezone Mavra je nosio upravo dres momčadi iz Novog Mesta i približio njihove prednosti i nedostatke.

“Oni su kao i mi, dosta promjenjivi. Gubili su od manjih kući, pa su sad opet zamalo FMP “skinuli” vani. Toplo – hladno igraju, sigurno su doma nezgodni. Znam ja to i od lani, nezgodna dvorana, veće ekipe se opuste tamo. Nije baš ugodno za igrati. Morat ćemo dati sve od sebe da pobjedimo tamo.”

Zadar je u naletu i povezao je tri pobjede u regionalnom natjecanju protiv Cedevite Olimpije, Crvene Zvezde i Budućnosti.

“Važno je, prije svega mentalno, da shvatimo da možemo napraviti dobre stvari. Ali sve te pobjede bez ovih malih, ove četiri utakmice koje nam idu, neće puno značiti. Mislim da je to samo dobra podloga za ovo što nam slijedi.”

Tribine i navijači prepoznaju energiju koju je Mavra unio u zadarske redove, a i on sam nije krio koliko to znači i njemu, ali i cijeloj momčadi.

“Predivno je kad ima određeni broj ljudi u dvorani i kad se povežemo svi skupa. Skupa branimo, skupa napadamo, to je super, jako lijep osjećaj na terenu.”

Trener Jusup poručio je kako se njegova momčad u utakmicama koje slijede ne smije opustiti…

“Nemamo pravo na bilo kakvu kalkulaciju, iako nije lako. Sad su blagdani, dobili smo neke utakmice i nije lako pobjeći od tog opuštanja. Međutim, ja to pokušavam i igračima objasniti, da ove neke utakmice što smo dobili pokazuju da možemo kući igrati s najjačim ekipama u ligi. Samim time smo stvorili i nekakvu obavezu. Obavezu da, sad i protiv ovih ekipa, pokažemo kako i s njima možemo igrati. Pogotovo na gostujućem terenu, ali ne samo na gostujućem. Što neće biti nimalo lako. Ova liga je, vidite i sami, bez obzira na roster i kvalitetu, izuzetno, neću reći nepredvidiva, ali događaju se svakakvi rezultati. Svatko svakoga može pobijediti. Tu nema dileme. Bez obzira na roster – ovakav ili onakav. Bez obzira radi li se o nadahnuću, koncentraciji i fokusu ili se radi o dobrim pripremama za utakmicu. I o tome ovisi, u konačnici, kako će utakmica završiti. To nije lako. Pokušavam, prvo sam sebe, a onda i igrače, usmjeriti u tom pravcu. Sport je takav. Kažnjava, rekao bih i poštene na određen način i kažnjava svaku nepravilnost i sve ono što možda nisi napravio kako treba. To te i nagradi, ali to ti se i vrati.
Mi smo sebi stvorili jednu obavezu, i naravno, učinit ćemo sve da budemo što kvalitetniji već na prvoj utakmici ispred nas. Ove četiri utakmice su protiv protivnika s kojima se direktno borimo za opstanak u ligi i to nam je primarni cilj.”

Zadarski strateg u slovenskoj momčadi vidi ravnopravnog suparnika.

“Mislim da oni čak imaju sličnu koncepciju kao Zadar. Na bekovskim pozicijama imaju igrače koji stvaraju višak. Imaju centra koji je sličan profil kao Keller. Imaju dobre šutere. Rekao bih da su vrlo slični Zadru. Oni mogu stvarno dobro odigrati. Ne samo kući, nego i u gostima. Vidjeli smo protiv FMP-a, imali su takoreći dobivenu utakmicu. Mislim da će to biti jedna zahtjevna utakmica i za njih i za nas.”

Zadar je na parketu Krešinog doma nesretno izgubio od Krke, a trener Jusup fokus usmjerava na buduće izazove.

“Budemo li razmišljali o prošlome porazu, izgubit ćemo sigurno. Najvažnije nam je da pokušamo, ako možemo, doći do jednog pozitivnog rezultata. Tri pobjede dosada daju nam, neću reći luksuz, ali ne moramo razmišljati o koš razlikama. Kad tako čovjek počne razmišljati, ostane bez ičega. Tako razmišljam, a tako i igrače pokušavam usmjeriti. Moramo biti sretni ako tamo dođemo u situaciju da pobjedimo. Bilo kakav “bahatluk” , to se u sportu kažnjava.”

Utakmica u dvorani “Leona Štuklja” na rasporedu je u nedjelju 29. prosinca s početkom u 18 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...