Na 28. biciklijadi od Zadra do Vira sudjelovalo 552 biciklista i rekreativaca, pobjedu odnio bivši slovenski olimpijac

Prekrasan sunčani dan na Stipanje privukao je na tradicionalnu Božićnu biciklijadu od Zadra do Vira više sudionika nego na prethodno održanoj jesenskoj biciklijadi, pa se prijavilo 552. biciklista i rekreativaca koji su u laganom ritmu do otoka vozili oko dva sata. Na samom startu, kao i uvijek, mnoga poznata lica: veteran i zadarski biciklistički šampion Šime Bajlo standardno je došao podržati virski biciklistički event te odvoziti koji kilometar, a nekadašnji slovenski jedriličarski olimpijac France Najdič privukao je reportere RTL-a kako bi i kod njega provjerili u čemu je magija virskih biciklističkih fešti i obiteljskog okupljanja na otoku.

– Upravo sam se vratio sa skijanja u Dolomitima gdje je napadalo više od dva metra snijega. Kod nas u Sloveniji još ga nema – objašnjava virski Slovenac Najdič zašto je prethodnih dana boravio u Italiji. No vratio se taman na vrijeme.

– Biciklijadu ipak ne mogu propustiti, uvijek sam na Viru kada se vozi – dodao je, a odluka se pokazala više nego dobrom. Na tradicionalnom nagradnom izvlačenju njegova je prijava pod rednim brojem dva izvučena kao pobjednička, pa će dom Najdiča na Viru krasiti prekrasni Mountain Bike. Slovenac nije mogao vjerovati.

– Lijep je bicikl, zaista se nisam nadao. Poklon je prekrasan, a bit će mi to već sedmi bicikl kojega imam – kaže ovaj 73-godišnji pasionirani ljubitelj biciklizma, skijanja i jedrenja. Samo nešto manje sretni bili su dobitnici kompleta biciklističke opreme, a izvučeno ih je 12 od kojih svi nisu dočekali nagradno izvlačenje, pa su pozvani na otok kako bi preuzeli nagrade: Ivan Marić, Leon Mazić, Branka Bilan, Nikica Teofilov, Marina Mustać, Edi Perinović, Ivan Žaja, Kosta Teofilov, Ana Ledenko, Ljiljana Letec, Nebojša Bakula i Rio Kraljević. To su bili najsretniji, a oni s najviše entuzijazma bili su predstavnici Općine Vir i djelatnici virskog općinskog sustava koji su organizirali te u djelo sproveli još jednu biciklijadu. Načelnik Kristijan Kapović došao je na start biciklijade pozdraviti sudionike, predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović vozio je biciklijadu, a potom posluživao paštu-fažol, dok je zamjenik načelnika Antonio Vučetić također vozio i na kraju izvlačio dobitnike nagrada. Na biciklijadi su sudjelovali još direktorica Vir turizma Kristina Perić, direktor Vir zaštite Ante Orlić, kao i brojni drugi Virani iz virskih komunalnih poduzeća i ustanova. Po broju su se mogli mjeriti jedino sa Slovencima koji su ove godine ne samo najuspješnija nacija na otoku po broju noćenja, već i najbrojniji sudionici svih događaja kao tradicionalni prijatelji otoka. Žarko, Zorica, Nada, Almira, Joža, Franc i Milan jedni su od njih, dolaze iz Maribora i njegove okolice, ali će vrlo skoro postati pravi otočani.

– Obožavamo Vir! Stalno vozimo bicikl, a pogotovo kada se organiziraju virske biciklijade. Inače, imamo svoje apartmane na otoku još od 2012. godine, ali ćemo se brzo trajno preseliti. Na Viru nam je prekrasno – prenosi Žarko raspoloženje cijele slovensko-virske grupe.

Najljepši biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji uspješno su organizirali destinacijska menadžment kompanija Vir turizam s direktoricom Kristinom Perić i event menadžericom Darijom Zrilić uz vrhunsku suradnju s Biciklističkim klubom Zadar. Logističku podršku pružila su virska općinska poduzeća Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, kao i zadarska Prometna policija i Služba hitne medicinske pomoći. Glavni sponzor bila je Općina Vir koja je utemeljitelj biciklijade od Zadra do Vira. Na virskoj rivi svirao je zadarski bend Prvi plan, a za osvježenje i okrjepu pobrinuli su se kuhari i djelatnici restorana Kotarina.

Tata Leon sretni je dobitnik kompleta biciklističke opreme, a njegov sin najmlađi sudionik virske biciklijade.

Biciklijada od Zadra do Vira suštinski promovira biciklizam, zdrav načina života i otok Vir kao poželjnu obiteljsku i izletničku destinaciju. Sve ovo lijepo utjelovljuju jedan od sretnih dobitnika kompleta biciklističke opreme Zadranin Leon Mazić, njegova supruga Anamarija i njihov prije dva mjeseca rođeni sin Val. Nije još Val progledao kako treba, a već je odradio prvu biciklijadu. Zapravo, tata Leon je vozio, a maleni Val čekao je nestrpljivo na otoku s mamom Anamarijom i sestrom Korinom. Treba li reći kako je Val bio najmlađi sudionik biciklijade ikad?

– Uvijek smo na biciklijadi, pa ni ovu božićnu nismo htjeli propustiti. Htjeli smo napraviti đir jer nam je uvijek lijepo na Viru, ali ne samo na biciklijadama. Redovito dolazimo i posjećujemo događaje na otoku – potvrđuje mama Anamarija šarm virske izletničke i obiteljske priče.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...