Odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja; Studenac stječe izravnu kontrolu nad zadarskim Sonikom

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je objavila da je odobrila koncentraciju kojom trgovački lanac Studenac stječe izravnu kontrolu nad zadarskim Sonikom.

Provedba te koncentracije imat će učinak na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, uglavnom na područjima Zadarske i Ličko-senjske županije. Naime, na području tih dviju županija doći će do preklapanja aktivnosti Studenca i Sonika, budući da oba ta trgovačka lanca imaju prodavaonice na tim područjima. Konkretno, Sonik na tom području ima ukupno 88 prodavaonica, navodi se u priopćenju koje je Agencija objavila na svojim internet stranicama.

Po podacima Agencije, nakon provedbe koncentracije, Studenac će na području Zadarske županije ostvarivati tržišni udjel od 10 do 20 posto. Time će, prema kriteriju ukupno ostvarenog prihoda u 2018. na tom tržištu zauzeti treće mjesto u poretku tržišnih takmaca, nakon Konzuma i Tommyja, dok će Plodine zauzeti četvrto mjesto, donosi N1.

Međutim, za razliku od svojih najznačajnijih konkurenata, Studenac i Sonik raspolažu s prodajnim mjestima manjeg formata, tzv. kvartovskim prodavaonicama i supermarketima prodajne površine do 400 četvornih metara te su regionalno orijentirani. Stoga ne čudi da Studenac, zbog sličnog tipa prodajnih mjesta, svojim najznačajnijim konkurentom na tom području smatra poduzetnika Bakmaz, navode iz Agencije.

Po podacima AZTN-a, na razini Hrvatske će se Studenac s tržišnim udjelom između 5 i 10 posto zadržati na šestom mjestu u poretku tržišnih takmaca.

“Provedbom koncentracije, Studenac jača konkurentski pritisak na vodeće tržišne takmace kako na područjima promatranih županija, tako i na nacionalnoj razini”, ocjenjuju u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Inače, dva su trgovačka lanca početkom studenoga objavila da su postigli dogovor o strateškom partnerstvu te da će, nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i ispunjavanja svih dogovorenih uvjeta, Studenac steći potpuno vlasništvo nad Sonikom.

Iz Studenca, čije je sjedište u Omišu, su tada poručili i da će time ojačati svoje pozicioniranje na jadranskoj obali.

Studenac je ranije ove godine dovršio i proces preuzimanja Istarskih supermarketa, a Studenac grupa trenutno, po podacima s internet stranice tog trgovačkog lanca, ima prodavaonice na 519 lokacija i zapošljava 3.349 stalnih radnika.

Od sredine prošle godine Studenac je u potpunom vlasništvu poljskog private equity fonda Enterprise Fund VIII, kojim upravlja Enterprise Investors (EI). Uz Studenac, EI u vlasništvu ima i Pan-pek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...