Počela subotnja nadoknada nastave, učitelji zadovoljni, čistačice: “Znamo taj osjećaj kad te prevare”

Nakon što je štrajk učitelja završen, ove subote počelo je i nadoknađivanje dana koji su izgubljeni u štrajku. Za većinu škola riječ je o 16 radnih dana, a na koji način će rasporediti nastavu, svaka škola će odrediti za sebe. U Rijeci će većina osnovnih i srednjih škola skratiti zimske i proljetne praznike, dok se produžetak škole u lipnju nastoji izbjeći zbog ljetnih vrućina.

Gužva ispred „Nikole Tesle” kao da je ponedjeljak. Učenik Jakov jako je nezadovoljan. Tko je vidio subotom u školu! Mama ga demantira!

„Pa u redu, možda je čak bolje da je sad ranije, nego da ljeto bude, s obzirom da je tu i vruće dosta, sad su oni malo odmorniji jer su bili kući, dva tjedna u komadu i tako, kratko je, dobro je, nisam nezadovoljna”, kazala je.

Drugi otac, pak, nije bio jednako sretan. „Odobravao sam naprije učiteljima, a poslije više, trebali su malo drukčije to izvesti. Pet dana bilo bi dovoljno, neka se dogovore, a ovako je sramota, da mi moramo u subotu se dizati i tako će biti 16 punih radnih dana, nevjerojatno”, rekao je za N1.

Bunili se ili ne, zajedno će morati subotom u školu. I praznikom. „Dakle onaj posljednji, treći tjedan praznika će morat biti radan, jednako tako proljetne praznike moramo skratiti, onaj tjedan nakon uskrsnog ponedjeljka, u lipnju je bio predviđen završetak nastavne godine u srijedu 17.lipnja, produžit ćemo još 18. i 19. lipnja”, rekla je Tatjana Bandera Mrakovčić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla u Rijeci.

I tako dok ne vrate 16 dana koje su ostali dužni. Kome? Đacima ili državi?!

“Nama je ministarstvo nadležno, dakle, mi moramo postupiti po odluci ministarstva. U prošlosti je bilo školskih godina koje su zbog različitih slučajeva, primjerice ratnih godina, trajale i manje od 175 dana. Je li se moglo drugačije učiniti? Vjerojatno je, ali nije na nama da to možemo samostalno učiniti”, kazala je Bandera Mrakovčić.

Upućeni uvjeravaju da djeca ne bi bila ništa pametnija i obrazovanija, da im se oprostilo barem pet dana duga. E, ali nije škola tu da se, kao, razmišlja! I tako su se svi vratli u klupe, a jesu li se maknuli dalje od početka?

„Pa štrajk je uspio, znači mi jesmo glavninom izborili ono za što se i krenulo u štrajk, dakle, to su koeficijenti. Ono što je najveća nepravda i što nas svih najviše dira i boli je to što se napravila ta razlika između nastavnog i nenastavnog osoblja jer smo svi zajedno sudjelovali u tome i mislim da se tu nije trebalo raditi takvu razliku”, kazala je nastavnica kemije i sindikalna povjerenica, Tamara Nikolić.

Učionica do nje baš teta Senada. Poznaje, kaže, taj osjećaj kad te fino prevare. „Za opet štrajkati više nisam, već sam umorna, lakše nam je raditi, iskreno rečeno, pa sad kako bude, vidjet ćemo. Idemo dalje”, rekla je.

I pomest će to Senada kao i svaki put do sada. Mora biti čista ta „škola za život”…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...